Linkovi

Problemi Afrike neće se riješiti jedino slanjem novca


Predsjednik George Bush danas odlazi na summit skupine G8, koja okuplja sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusiju. Domacin summita, Britanija, odlucila je da glavne teme ovog skupa budu pomoc Africi i globalno zatopljavanje. Na dvije strane Atlantika postoji slaganje u vezi definicije ovih globalnih problema, ali i razlike glede njihova rješavanja.

Britanski premijer Tony Blair zalaže se za sveobuhvatni paket pomoci Africi, koji ukljucuje oprost dugova i udvostrucenje sadašnje razine pomoci. Americki predsjednik slaže se s ciljevima britanskog kolege, no Sjedinjene Države zastupaju drugaciju strategiju. Washington želi da se pomoc poveže s provodenjem reformi u zemljama koje pomoc primaju. S tim u vezi predsjednik je nedavno rekao: "Novi resursi sami po sebi nisu dovoljni. Potreban je i nov nacin razmišljanja, u svim zemljama. Najveci izazov pred nama jest: ici dalje od isprazne simbolike i prakse koja se pokazala lošom. Pozitivne ciljeve treba znati i ostvariti."

U tjednim prije summita u Škotskoj, predsjednik Bush je najavio niz americkih mjera. Davanje dodatnog novca, milijardu i dvjesto milijuna dolara, za borbu protiv malarije. Pomoc školstvu u nizu africkih zemalja. Dodatna pomoc za zemlje u kojima je neishranjenost najraširenija. No, predsjednik je naglasio da se glavni problemi Afrike nece riješiti slanjem ogromnih kolicina novca.

Adam Lerrick je profesor na Sveucilištu Carnegie Mellon u Pittsburghu, gdje predaje kolegij o ekonomskom aspektu humanitarne pomoci. On kaže da se Afrika ne može nadati napretku ukoliko ne provede dugorocne reforme: "Najznacajniji savjet koji mogu dati sudionicima summita bio bi: budite cvrsti. Treba pomoci, i to ne samo Africi – siromašnih ima i drugdje. Medutim, pomoci treba na efikasan nacin. Jer, ako samo pošaljete novac i on onda nestane, ili se loše potroši, ljudi na Zapadu ce izgubiti interes. Pozornost javnosti usmjerit ce se na neki drugi problem, i to ce onda biti prava tragedija."

Pritisak na zapadne zemlje je snažan. To se vidjelo i proteklog vikenda, na desetak rock koncerata, koji su organizirani kako bi se promicala pomoc Africi. Rock pjevac Bono, koji je vrlo angažiran na humanitarnom planu, pozvao je americkog predsjednika da prihvati britanski plan o povecanoj pomoci Africi: "Europa je spremna udvostruciti pomoc. U tom slucaju, Amerika ce Africi davati tek osminu opce svjetske pomoci. Mislim da Amerika ne želi biti na toj poziciji - da Europa za Afriku cini cetiri puta više od nje."

Medutim, Bijela kuca smatra da se svjetska javnost previše koncentrira na visinu konkretne svote, umjesto da se razmišlja i o nacinu na koji se novac u Africi cesto troši. 'Bono nikad u životu nije bio odgovoran za provedbu nekog humanitarnog projekta. On nikad nije vidio što se u Africi dogada s novcem koji stiže sa Zapada' – izjavio je Andrew Natsios, direktor americke Agencije za medunarodni razvoj.

On je nedavno izjavio za CNN da 'brz dolazak ogromnih svota novca u zemlje koje nemaju solidnu državnu upravu dovodi do korupcije i opceg neuspjeha konkretnog humanitarnog projekta.' "Pozornost treba usmjeriti ne samo na to koliko dajemo, vec i na to što se s tim novcem cini. Potrebno je koncentrirati se na oba aspekta ovog pitanja. O kvaliteti humanitarnih projekata nije se medutim govorilo niti na rock koncertima, a niti na dosadašnjim summitima skupine G8."

Andrew Natsios je podsjetio da je predsjednik Bush vec na pocetku svog prvog mandata odlucio radikalno povecati pomoc Africi. Dio toga je i izdašno financiranje programa lijecenja AIDS-a, kao i posebna pomoc zemljama koje nastoje provesti politicke i gospodarske reforme.

XS
SM
MD
LG