Linkovi

Bijela kuća ne odustaje od sporne ekološke politike (5/12/04) - 2004-12-05


"Washington Post" na naslovnici piše o politici Bijele kuće prema zaštiti okoliša. Iako predsjednikovi savjetnici ne osporavaju učinke globalnog zatopljavanja, ipak ne odustaje od svoje aktualne politike. Umjesto da podrži obavezna ograničenja ispuštanja ugljičnog dioksida, Bijela kuća se oslanja na tehnološka rješenja - razvijanje novih, čišćih izvora energije i pronalaženje metoda za uklanjanje ugljičnog dioksida iz atmosfere. Taj će stav Sjedinjene Države iznijeti i na dolazećim međunarodnim razgovorima o kontroli klime u Buenos Airesu, nakon što su se ranije povukle iz protokola iz Kyota, uz predsjednikovo objašnjenje da se o uzrocima globalnog zatopljavanja još uvijek ne zna dovoljno, pa zato nije potrebno uvoditi ograničenja ispuštanja ugljičnog dioksida.

"Los Angeles Times" jutros piše o globalnoj istrazi o aktivnostima pakistanskog nuklearnog znanstvenika Abdula Kadira Khana, koji je prodavao nuklearnu tehnologiju na crnom tržištu. Istražitelji Međunarodne agencije za atomsku energiju strahuju da neće nikada otkriti pune razmjere Khanove mreže za preprodaju nuklearnih tajni drugim zemljama, te da se pojedini dijelovi prodane nuklearne opreme neće nikada naći. Istražitelji vjeruju da je Khan, inače otac pakistanskog nuklearnog programa, punih 15 godina prodavao nuklearnu tehnologiju i stručno znanje Iranu i Libiji.

A "New York Times" u svojem nedjeljnom izdanju piše o – kako se tvrdi – čudesnom novom lijeku nazvanom "rimonabant", koji pomaže u mršavljenju, smanjuje rezinu kolesterola, olakšava odvikavanje od pušenja i smanjuje želju za alkoholom. Ovaj lijek, koji je razvila farmaceutska tvrtka Sanofi-Aventis, još nije pušten u prodaju na američko tržište, jer ga vlada tek treba odobriti. No, skeptika već ima mnogo. Neki ukazuju da još uvijek nisu obavljene studije o kliničkim testovima novog lijeka, te da rimonaband još nije dobio "zeleno svjetlo" za prodaju nigdje u svijetu. Iako su neka istraživanja pokazala da novi lijek pomaže u skidanju suvišnih kilograma, neki ukazuju da bi pacijenti – za održavanje nove težine – trebali uzimati ovaj lijek cijeli život. TO bi, ističu, moglo biti opasno, jer se ništa ne zna o dugoročnom utjecaju rimonabanda, lijeka koji djeluje na proteine u moždanim stanicama, koji smanjuju apetit.

XS
SM
MD
LG