Linkovi

Američki unilateralizam - pro i contra (31/8/01) - 2001-08-30


Odluka američkog državnog tajnika Colina Powella da ne sudjeluje na Konferenciji Ujedinjenih Naroda o rasizmu, koja počinje danas u Durbanu u Južnoj Africi, dovela je do novih kritika vlade predsjednika Busha. Krtičari tvrde da Bijela kuća pretjeruje u jednostranom pristupu svjetskim problemima.

Neodlazak na konferenciju o rasizmu najnoviji je dokaz kritičarima vlade, koji tvrde da Bijela kuća pretjeruje u neovisnom, jednostranom pristupu globalnim problemima. “Američki pretjerani unilateralizam” nedavno je kritizirao i francuski ministar vanjskih poslova. Slično se izrazio i uvodničar britanskog dnevnika Guardian, koji je politiku predsjednika Busha, kada je u pitanju kontrola naoružanja i ekologija, nazvao “neopreznom.”

Vanjsku politiku Bijele kuće kritiziraju i na domaćoj sceni. Čelnik demokratske većine u Senatu, Tom Daschle, također je oštro kritizirao unilateralizam vlade predsjednika Busha: "Umjesto da potvrdimo našu vodeću ulogu, mi je napuštamo. Umjesto da se potrudimo da međunarodni sporazumi iskazuju naše interese, mi se povlačimo i time se odričemo našeg utjecaja na njihovo formuliranje."

Predsjednik Bush odbacuje ovakve kritike. On kaže da prihvaća svaki međunarodni sporazum koji je u američkom interesu: "Naša se vanjska politika temelji na jakim načelima. Jačamo odnose sa saveznicima. Trudimo se da slobodna trgovina zaživi u cijelom svijetu."

Schram: "Tako se ne ponašaju svjetski čelnici"

Kritičari gospodina Busha zabrinuti su da američki predsjednik u inozemstvu stječe vrlo loš image. Novinski komentator Martin Schram objašnjava: "Predsjedniku takve izjave možda dobro služe na domaćoj sceni, ali sumnjam da takve izjave odaju nekoga tko želi biti svjetski čelnik. Jer, ako želimo imati čelnu ulogu u svijetu, ne možemo se povlačiti iz već potpisanih aranžmana, samo zato jer nam se u ovom trenutku ne sviđaju."

Carpenter: "Prvi prioritet - zaštita američkih interesa"

No, predsjednikovi pristaše kažu da je njegov prvi prioritet – zaštita američkih interesa. Ted Carpenter, iz konzervativnog Instituta Cato, smatra da je gospodin Bush dobro postupio kada se usprotivio provedbi Sporazuma iz Kyota, kojem je cilj okončanje globalnog zatopljavanja, kao i nacrtu sporazuma koji zabranjuje proizvodnju biološkog naoružanja: "Protokol o biloškom naoružanju je u temelju pogrešan. On se, ovako kako je napisan, uopće ne odnosi na države koje su najvjerojatniji budući proizvođač tog naoružanja. Inspekcije našeg arsenala zamišljene su kao paravan za industrijsku špijunažu."

Rothenberg: "Što se predsjednika Busha u inozemstvu više ismijava, ovdje će ga više braniti"

Komentator Stuart Rothenberg tvrdi da predsjednik Bush možda gubi na ugledu u inozemstvu, ali na domaćoj sceni, njegova se vanjska politika mnogima sviđa: "Predsjednik je – što se Amerike tiče – prilično siguran. Koncepcije društvenog i političkog razvoja u Evropi i Americi vrlo se razlikuju. Evropljani prilično otvoreno ismijavaju predsjednika Busha, zato će ga se ovdje još čvršće braniti."

Sljedeći izazov za američku vladu mogla bi biti posebna konferencija Ujedinjenih Naroda o pravima djece, koja sredinom rujna počinje u New Yorku. Glasnogovornik Državnog tajništva izjavio je da će Sjedinjene Države vjerojatno sudjelovati na njoj, iako se protive da se u završnoj deklaraciji iskaže podrška praksi pobačaja.

XS
SM
MD
LG