Linkovi

Svjetska banka zajmovima protiv malarije


Svjetska banka će pojačati svoja nastojanja u borbi protiv malarije, izjavili su dužnosnici banke, istaknuvši da je trenutno borba protiv ove smrtonosne bolesti rascjepkana i prespora.

Novi program banke, nazvan Global Strategy and Booster, uključivat će i posebnu radnu skupinu koja će osigurati da sredstva za borbu protiv malarije budu dio zajmova siromašnim zemljama. Prve procjene o financiranju programa predviđaju potrošnju između 500 milijuna i jedne milijarde dolara tijekom slijedećih pet godina.

Najveći izazov u borbi protiv malarije predstavlja Afrika, rečeno je, gdje ova parazitska bolest, koju prenose komarci, ubija više od milijun ljudi godišnje, većinom djecu.

Kako je izjavio jedan od dopredsjednika banke, Jean-Louis Sarbib, kampanja Svjetske banke smanjit će patnje. Ta bolest 'šteti ekonomskom rastu,' rekao je Sarbib. 'Odrasle malarija toliko oslabi i onemogući da ne mogu raditi i gube prihod. Učenje u školama bude onemogućeno bilo obolijevanjem djece ili njihovih učitelja.'

Ranije ovaj mjesec, u godišnjem izvješću Svjetske banke rečeno je da je esktremno siromaštvo u zemljama u razvoju smanjeno za 25 posto od 1990, te da može biti smanjeno još za pola ukoliko ekonomije tih zemalja ne budu stagnirale.

XS
SM
MD
LG