Linkovi

Na sastanku G-8 danas o Africi (27/6/02) - 2002-06-27


Čelnici sedam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije zaključili su prvi dan dvodnevnog summita skupine G-8 u kanadskom odmaralištu Kananskis. Sudionici summita razgovarali su o terorizmu, svjetskom gospodarstvu i kriznim žarištima na Srednjem istoku i u Aziji.

Sudionici summita vodili su duge rasprave o ratu protiv terorizma i usuglasili se oko akcijskog plana za sigurnost prometa. Kroz taj plan će se koordinirati kontrola tereta na brodovima, te u zrakoplovima i kamionima koji prelaze državne granice. Čelnici su također donijeli – kako kažu – povijesnu odluku – da se Rusiji dozvoli da sudjeluje u rotirajućem predsjedništvu, te da bude domaćinom godišnjeg summita 2006. Kanadski premijer Jean Chretien izjavio je da razvoj u Africi i dalje ostaje glavnom temom skupa.

"Afrika je i dalje glavna točka dnevnog reda. O nekim smo pitanjima već razgovarali, a o nekima ćemo razgovarati danas."

Čelnici četiri afričke zemlje – Južne Afrike, Nigerije, Senegala i Alžira danas će na summitu predstaviti svoj plan za razvoj Afrike.

XS
SM
MD
LG