Linkovi

Film tjedna: Bewitched


Popularna televizijska serija iz šezdesetih godina dobila je osuvremenjeno ruho za veliki ekran, koje, između ostalog, u glavnim ulogama prikazuje Nicole Kidman i Willa Ferrella. Film "Bewitched" za nas je pogledao Alan Silverman.

Isabel Bigelow je sramežljiva mlada vještica koja samo želi iskusiti 'pravi život' smrtnika. No, njezini planovi se okrenu naglavačke kada nevjeorjatno umišljeni glumac - koga tumači Will Ferrell - izabere upravo Isabel da s njime glumi u novoj televizijskoj seriji koja se temelji na staroj seriji "Bewitched".

Nicole Kidman glumi Isabel, koja glumi Samanthu. Upravo taj element priče filma - 'tv serija unutar tv serije', koju su zamislile scenaristice Nora i Delia Ephron - ovoj je australskoj glumici jedan od najdražih aspekata njezine uloge. No, priznaje da je oduvijek željela snimiti taj film, jer je bila obožavateljica serije "Bewitched" još kao dijete. "Na jedan čudan način, ponovna obrada televizijske serije donosi mnogo manje opterećenja nego, recimo, pokušati dostojno napraviti "Portret dame". Mislim da je pouka koju se brzo stekne da se ne pokušava ostati u okvirima zadanoga. Premda se radi obrada ranijeg djela, uvijek postoji drugačiji način da se ispriča priča" - rekla je Nicole Kidman.

Priča izvorne televizijske serije "Bewitched" temelji se na postavci da je smrtnik Darrin oženio Samanthu prije nego što je saznao da je ona vještica, sposobna za stvaranje čarolija samim mrdanjem nosom. Prema pričanju holivudskih sveznadara, Samantha je bila obdarena tim mrdanjem nosom upravo zato što je pokojna glumica Elizabeth Montgomery - zvijezda te serije - najprirodnije mogla činiti čuda sa svojim nosom. Nicole Kidman to baš i nije bio najprirodniji dio mimike.

"Trebalo mi je ogledalo i video player sa usporenom reprodukcijom. Onda bih njezine snimke pustila na sporo i gledala što se zbiva s nosom i pokušala to imitirati. Mama mi je bila glavni pomagač, i uglavnom mi je govorila: 'Ne, ne, nije dobro. Probaj opet.'" - opisuje svoje probleme s glumljenjem vještice Nicole Kidman.

Scenaristica i redateljica Nora Ephron kaže da scenarij na izvjestan način pravi šale na račun holivudskog tipiziranja likova, kao i trenutno među velikim studijima vrlo omiljenog koncepta prepravke starih filmova i serija u nove. Međutim, ističe ona, ima i nečeg vječnog u ljubavnim temama: "Svatko s kim razgovarate, ovu priču doživljava drugačije. Recimo, Amy Pascal, šefica Columbia Pistures, misli da su osnova priče miješani brakovi. Ja mislim da se radi o varijaciji teme 'može li se vještica udati za smrtnika', koja u današnje vrijeme znači: koliko moćna može biti žena unutar braka, a da to njezin suprug ne doživi kao prijetnju'. Mislim da je to interesantna priča i još uvijek aktuelna problem."

U ostalim ulogama u filmu "Bewitched" pojavljuju se:Michael Caine kao Isabelin otac Nigel - inače i sam vještac - koji je skeptičan prema njezinim pokušajima da živi među smrtnicima; te Shirley MacLaine, slavna glumica koja tumači u 'seriji unutar serije' Samanthinu majku Endoru, ali, uz to, krije i vlastitu veliku tajnu.

XS
SM
MD
LG