Linkovi

Film tjedna: 'Cold Mountain' (28/12/03) - 2003-12-28


U američkim kinima se počeo prikazivati film Cold Mountain, snimljen prema istoimenom romanu američkog pisca Charlesa Fraziera. Riječ je o ljubavnoj drami iz američkog građanskog rata, u kojoj glavne uloge igraju Nicole Kidman i Jude Law.

Odiseja južnjačkog vojnika, koji dezertira da bi se vratio kući, isprepletena je sa sudbinom gradske djevojke koja nakon smrti oca pokušava preživjeti na maloj farmi u zabiti Sjeverne Karoline. Nakon četiri godine ratovanja sve što Inman želi je ponovno vidjeti Adu koju je morao ostaviti te ponovno ugledati obronke voljene planine.

Roman Charlesa Fraziera “Cold Mountain”, je 1997. godine dobio prestižnu American Book Award, a preveden je i u Hrvatskoj, pod naslovom “Studengora”. Nicole Kidman kaže da je pripremajući se za ulogu glavne junakinje “zavoljela tu djevojku, jer se radi o vrlo modernoj ženi.”

"Ada je zaista neiskvarena i na vrlo osobit način - vrlo nevina osoba. U jednom trenutku ona obeća – ‘čekat ću te’ – i stvarno to i čini, bez obzira na probleme i izazove. Moja najomiljenija scena u filmu je kad piše Inmanu i kaže mu ‘vrati se, to je moja molba”. Volim te riječi zbog njihove čistoće. Toliko su profinjene, a istovremeno – toliko protkane željom."

Nakon što prolazi kroz neke od najgorih bitaka Građanskog rata, i nakon što mu poginu svi prijatelji, Inman se odlučuje na bijeg iz vojske. Pješači od Virginije do Sjeverne Karoline. Za to vrijeme, Ada susreće Ruby, djevojku koja se čini njezinom suštom suprotnošću.

Renee Zellweger tumači ulogu Ruby Thewes, djevojke koja zna kako se preživljava u divljini, i kojoj pomoć muškarca uopće nije potrebna. Renee Zellweger kaže da ovakve likove vrlo dobro poznaje: “Frazierovi likovi su uvjerljivi, čitajući o njima vidite kako se oni razvijaju, kako se mijenjaju zbog izazova s kojima se hvataju u koštac.” Britanski redatelj Anthony Minghella - čiji je film “Engleski Pacijent” prije nekoliko godina nagrađen Oscarom za najbolje filmsko ostvarenje – kaže da je pripremajući se za “Cold Mountain” morao mnogo toga naučiti o američkoj povijesti.

"Napunio sam kuću knjigama o građanskom ratu, zemljovidima i fotografijama iz tog doba… I mogu reći da sam – bez obzira na ambiciozne pripreme – naučio tek mali dio o tom razdoblju. Scenarist mora naučiti toliko mnogo – kako su ljudi tada govorili, što su čitali, kako su se zabavljali, kako je izgledao odnos između mladića i djevojke…Prije no što sam napisao prvu rečenicu scenarija trebalo je više od godinu dana da se pripremim, učeći o povijesti i običajima tog vremena."

Renee Zellweger – koja je odrasla na američkom Jugu – smatra da je Anthony Minghella uspio.

"Volim romane koji vas prenesu u vrijeme događanja radnje. Možete naprosto osjetiti atmosferu, čujete likove kako govore, znate kako izgledaju.. Divno je iskustvo družiti se preko knjige s piscem poput Charlesa Fraziera, koji zaista krasno piše. Vjerojatno pomaže i to što sam i ja s Juga, tako da poznajem taj milje."

U filmu također glume i Phillip Seymour Hoffman, Natalie Portman i Brendan Gleeson. Zanimljivo je da je film Cold Mountain snimljen u Rumunjskoj, a ne Sjevernoj Karolini.

Režiseru Anthonyju Minghelli su se naime predjeli Transilvanije činili vrlo sličnima gorju Appalachian, uz presudnu činjenicu da se radi o planinskim i šumovitim krajevima koji su još uvijek neiskvareni i nerazvijeni – poput američkog Juga sredinom devetnaestog stoljeća.

XS
SM
MD
LG