Linkovi

Sudbina eura


Odbacivanje ustava Europske unije u Francuskoj i Nizozemskoj predstavlja udarac planovima za daljnje proširenje Unije. Sada se, međutim, također postavlja pitanje što će to značiti za stabilnost eura, koji se danas koristi u 12 od 25 zemalja članica Unije. No, kako izvješćuje Paul Westpheling, mnogi analitičari kažu da ima malo izgleda da će ekonomski sporazum o uvođenju eura biti ugrožen.

U protekle tri godine euro je bio jedna od najjačih valuta u svijetu, dijelom zahvaljujući i uvjerenju u snagu političkih struktura Europske unije. Ipak, nakon odbacivanja europskog ustava u Nizozemskoj i Francuskoj, mnogi analitičari počeli su nagađati o budućnosti Europske unije, zbog slabljenja podrške glasača za europski ustav. Neki političari u Italiji, čije gospodarstvo trenutno prolazi kroz recesiju, čak su predložili povratak na liru.

Ipak, Alisdair Murray, zamjenik direktora Centra za europsku reformu u Londonu, kaže da će euro ipak preživjeti ovu krizu. "Pravila igre su već zadana. Neće ih mijenjati europski ustav. Dakle, više je pitanje raspoloženja u pogledu daljnjeg proširenja unije, nego sporazuma koji bi euro učinio efikasnijim".

Novi francuski premijer izjavio je da će glavni prioritet njegove vlade biti borba protiv nezaposlenosti, koja je u Francuskoj dostigla 10 posto. No, nije želio reći što će točno njegova vlada učiniti. Ekonomist Alisdair Murray izjavio je da francuske i nizozemske glasače također brine da njihove vlade prebrzo provode ekonomske reforme, kao što je produženje radnog tjedna. "Političari se sada moraju preispitati. Treba dobro razmisliti o tome zašto su europski političari tako izgubili vezu sa svojim biračima".

Ian Stewart, glavni ekonomist za Europu u londonskom uredu američke investicijske kompanije Merryl Lynch, smatra da je odbacivanje europskog ustava također bilo odraz nezadovoljstva planovima Europske komisije o liberalizaciji trgovinskih pravila. Prema njegovim riječima, Francuze brine da će njihovu zemlju preplaviti jeftina radna snaga iz istočne Europe, što će dovesti do pada plaća. "Razdoblje visoke nezaposlenosti i slabog gospodarstva u Europi ublažilo je apetite glasača i političara za daljnjim proširenjem. Neki govore da francuska vlada Europsku uniju smatra obrambenim mehanizmom protiv globalizacije. No, glasači vide Uniju kao čimbenika globalizacije kroz daljnje proširenje".

Euro je postao zajednička valuta 12 članica Unije početkom 2003. Ralph Bryant, ekonomist Instituta Brookings ovdje u Washingtonu, kaže da mnogi ekonomisti vjeruju da je europska monetarna unija uspostavljena prebrzo. "Mislim da su Europljani stavili mnogo toga na kocku. U nekim dijelovima Europe vlada velika, a u drugima ne baš tako velika nezaposlenost. Europa je previše heterogena u svojem ekonomskom razvoju da bi jedinstvena valuta i zajednička monetarna politika bile jako prihvatljive u svim dijelovima Europe".

Mogućnost da će Francuska i Nizozemska istupiti iz Europske monetarne unije prilično je mala, no mnogi politički analitičari kažu da su glasači uputili jasnu poruku o svojem nezadovoljstvu svojim vladama i provođenjem ekonomskih reformi. Vjeruje se da će čelnici Unije će na dolazećem summitu u Bruxellesu raspravljati o pobuni glasača protiv europskog ustava.

XS
SM
MD
LG