Linkovi

NYT: Bolton tražio smjene u CIA-i


Jedan bivši dužnosnik Središnje obavještajne službe, CIA-e, tvrdi da je predsjednikov kandidat za veleposlanika u Ujedinjenim narodima, John Bolton, tražio da se smijeni obavještajnog analitičara Fultona Armstronga zbog neslaganja oko Kube. Armstrong je, naime, smatrao da se u jednom govoru preuveličava opseg kubanskih programa oružja, a to, pak, razljutilo Johna Boltona.

Kako piše New York Times, bivši zamjenik direktora CIA-e, John McLaughlin, izjavio je tijekom svjedočenja u Senatu da je Boltonovo traženje predstavljalo zabrinjavajuće kršenje linije razdvajanja između kreatora politike i obavještajaca. McLaughlin je proveo 32 godine u CIA-i i, kako kaže, nikada u svojoj karijeri nije čuo za sličan zahtjev, navodi New York Times. U svjedočenju pred senatskim Odborom za vanjsku politiku McLaughlin je rekao da je razilaženje u mišljenjima aposolutno prihvatljivo, ali ne i to da se zbog toga traži premještaj neke osobe.

Zamjenik direktora CIA-e stavio se na stranu svog analitičara i blokirao Boltonovo traženje za njegovim premještajem. Bolton je priznao da je zatražio transfer analitičara Fultona Armstronga zato što je – kako je pojasnio – izgubio povjerenje u njega. Senat je, podsjetimo, odgodio izjašnjavanje o nominaciji Johna Boltona za američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima nakon što se pojavio niz optužbi o njegovom sukobljavanju s neistomišljenicima.

Američki mediji bilježe i smjenu urednika katoličkog časopisa Amerika, jezuita Thomasa Reesa, koji je objavio nekoliko članaka kritičnih prema službenim stajalištima Rimokatoličke crkve. Do smjene je došlo na traženje Vatikana, tvrde dužnosnici crkve u Sjedinjenim Državama. U posljednjih nekoliko godina časopis je pisao o osjetljivim pitanjima poput homoseksualnih brakova, odnosa s Islamom i o tome treba li političarima katolicima uskratiti pričest ako podržavaju pobačaj.

Analitičari vjeruju da je Vatikan smjenom Thomasa Reesa htio signalizirati kako debatiranje o crkvenim učenjima neće biti dopušteno. Neki jezuiti kažu da su u protekle dvije godine iz ureda tadašnjeg kardinala Ratzingera dobijali pismena i usmena upozorenja zbog članaka i knjiga koje su tiskali, navodi New York Times.

XS
SM
MD
LG