Linkovi

Senat: Odgođeno izjašnjavanje o Boltonu


Demokrati u Senatu blokirali su izjašnjavanje o nominaciji Johna Boltona za americkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima. No, Senat ce ponovno razmatrati Boltonovo imenovanje, ali tek sljedeci mjesec.

Senat je sinoc s 56 glasova "za" i 42 glasa "protiv" izglasao prekidanje debate o nominaciji Johna Boltona. Republikanski celnici nisu uspjeli skupiti 60 glasova, koliko im je trebalo da završe debatu i pristupe izjašnjavanju o Boltonovoj nominaciji, o kojoj se vec duže vodi žestoka politicka bitka. Demokrati su ujedinjeni u svojem protivljenju nominaciji Johna Bolton za kojega kažu da ne bi trebao predstavljati Sjedinjene Države u svjetskoj organizaciji.

Demokrati takoder izražavaju zabrinutost zbog navoda da je Bolton, koji trenutno u State Departmentu obnaša dužnost dotajnika za kontrolu naoružanja, pokušavao prilagoditi obavještajne podatke svojim ideološkim ciljevima.

Senator Christopher Dodd, izjavio je da su te optužbe posebno zabrinjavajuce u kontekstu netocnih obavještajnih podataka koje je Washington koristio kao opravdanje za rat protiv Iraka. "Ova stvar ide mnogo dalje od pojedinaca. Ona zadire u pitanje – imamo li mi ili nemamo pouzdane obavještajne podatke, kojima, kao clanovi Kongresa, možemo vjerovati, te hoce li naši saveznici diljem svijeta i oni od kojih tražimo podršku u raznim vanjskopolitickim pitanjima razumjeti ciljeve za koje tražimo tu podršku. To me brine više od bilo cega drugoga," kazao je Dodd.

Senator Dodd i drugi demokrati traže od administracije da im pruži na uvid povjerljive dokumente za koje tvrde da bi mogli rasvijetliti navode da je Bolton pokušao utjecati na obavještajne analize. Republikanski celnici kažu da su navodi o Boltonu temeljito istraženi i da se pokazalo da su pretjerani ili neutemeljeni. Republikanci kažu da je Bolton odlucan reformator koji je potreban Ujedinjenim narodima, pogotovo nakon skandala oko programa "Nafta za hranu". To je istaknuo i celnik republikanaca u Senatu Bill Frist, rekavši: "Glas za Johna Boltona je glas za reformu Ujedinjenih naroda."

Medutim, demokratski senator Russ Feingold ostavio je pitanje da li je Bolton, inace otvoreni kriticar Ujedinjenih naroda, doista kvalificiran za reformu svjetske organizacije. "Boltonovi raniji postupci pokazuju da je njegova osobna netrpeljivost prema Ujedinjenim narodima tako velika da ne može efikasno predvoditi napore na provodenju reformi koje mogu ovu vrlo važnu, ali problematicnu instituciju uciniti jacom i efikasnijom," rekao je Feingold.

Republikanski senator George Voinovich dijeli zabrinutost demokrata. Voinovich je kazao da bi Boltonova otresitost mogla otežati americke napore na poboljšanju veza sa saveznicima narušenih ratom u Iraku i drugim pitanjima. "Želio bih istaknuti da Bolton ide u Ujedinjene narode ne samo da bi poticao reforme i bio oštar na jeziku. On tamo treba biti predstavnik Sjedinjenih Država prema svijetu. Da li doista želimo da najbolja kvaliteta našeg sljedeceg predstavnika u Ujedinjenim narodima bude oštar jezik? Zar nam tamo ne treba netko tko je dobar u komunikaciji, tko može ujediniti ljude, stvoriti koalicije i inspirirati druge zemlje da prihvate njegove stavove?," upitao je Voinovich.

Celnik republikanske vecine u Senatu Frist najavio je da ce Senat ponovno razmatrati Boltonovu nominaciju pocetkom lipnja.

XS
SM
MD
LG