Linkovi

Samy: S EU ili bez nje, Hrvatska mora provesti tržišne reforme


U Zagrebu je zaključena druga međunarodna poslovna konferencija International Leaders Summit, koja je okupila hrvatske i strane ekonomske i političke stručnjake i vladine dužnosnike. O glavnim temama i zaključcima summita razgovarali smo s jednim od njegovih organizatora Joelom Anandom Samyem, suosnivačem neovisnog hrvatskog think tanka za promicanje slobodnog tržišta Adriatic Institute for Public Policy i direktorom organizacije World Development and Empowerment.

Samy je naglasio potrebu za što bržim provođenjem tržišnih reformi.

"U regiji vlada jaka konkurencija – od Slovačke i Rumunjske, pa čak i do Srbije i Crne Gore. Hrvatski građani shvaćaju da postoji potreba za reformama… No, te reforme treba provesti što prije, ne za godinu ili dvije, već u mjesecima koji dolaze. Ukoliko Hrvatska nastavi ovim tempom, zaostat će za drugima. Hrvatski glasači su prilično frustrirani, jer već dugo nije provedena niti jedna značajna ekonomska reforma," kazao je naš sugovornik.

Strani stručnjaci – sudionici summita - preporučili su, daljnje reforme mirovinskog sustava; te promjene zakona o radu, jačanje zaštite vlasničkih prava i intenziviranje borbe protiv korupcije. Jedna od važnih preporuka, kazao je naš sugovornik, bila je da treba nastaviti privatizaciju, ali ne u obliku privatno-javnog partnerstva jer to dovodi do korupcije.

Međutim, naglasak summita bio je na uvođenju jedinstvene porezne stope u Hrvatskoj "Na prvom summitu u studenom prošle godine, preporučili smo uvođenje jedinstvene porezne stope od 19 posto. Međutim, ubrzo nakon toga Rumunjska je uvela jedinstvenu poreznu stopu od 16 posto. Zbog jačanja konkurencije u regiji, stoga sada preporučujemo uvođenje porezne stope od 15 posto – počevši sa stopom od 19 posto, uz njezino kasnije smanjivanje na 15 posto. Ukoliko Hrvatska i dalje bude imala visoke poreze, strana ulaganja otići će drugim zemljama. Premijer Sanader prošli tjedan govorio o važnosti jedinstvene porezne stope, te da je pokazao interes za njeno uvođenje u Hrvatskoj. Tome treba pristupiti što prije," rekao je.

Na summitu se neizbježno kao tema postavila i aktualna neizvjesnost u Europskoj uniji, nakon francuskog i nizozemskog "ne" europskom ustavu. "Hrvatska dobiva prilično proturječne poruke iz Unije. Neki se pitaju hoće li proces proširenja biti usporen. No, s Europskom unijom, ili bez nje, Hrvatska se, treba koncentrirati na provođenje reformi, koje će, same po sebi, dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, intenziviranja stranih ulaganja i većeg blagostanja," kazao je Samy.

Naš sugovornik ocijenio je da bi neizvjesnost u Uniji zapravo mogla imati pozitivan učinak na Hrvatsku, odnosno, da bi mogla potaknuti reforme. "Mislim da mogućnost odgađanja proširenja Europske unije dovodi Hrvatsku u vrlo nezgodan položaj. Hrvatska trenutno ne može računati da će Unija prihvatiti i zato, ako ne učini ništa, to će negativno utjecati na njenu budućnost. Hrvatski čelnici zato postaju svjesni da će njihova zemlja, ako ne krene naprijed, zaostati u valu reformi na jugoistoku Europe i da treba nešto učiniti," dodao je.

"Naša je poruka jasna – Hrvatska mora provesti tržišne reforme, i to što prije," zaključio je Joel Anand Samy, jedan od organizatora International Leaders Summita u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG