Linkovi

Predstavnici Europske komisije svjedočili u Kongresu


Stabilnost i mir u Europi uveliko ovise o proširenju Europske unije, izjavili su predstavnici Europske komisije pred američkim Kongresom. Europski dužnosnici su istaknuli snagu Europske unije unatoč nedavnim referendumima koji si odbacili nacrt ustava unije u Francuskoj i Nizozemskoj.

Veleposlanica Luxembourga u Sjedinjenim Državama Arlette Conzemius priznala je institucionalnu i proračunsku krizu u Europskoj uniji, ali je zanijekala da je unija 'oborena na koljena'. Govoreći pred Pododborom Zastupničkog doma za Europu, ona je ustvrdila da će Europska unija nastaviti ispunjavati svoju ulogu na međunarodnoj sceni i, istodobno, donijeti odluke neophodne za razrješenje njezinih unutrašnjih problema.

Veleposlanica Conzemius je izjavila da pozivima za usporavanjem tempa proširenja unije neće biti udovoljeno, jer je integracija reformiranih zemalja uveliko pridonijela miru i stabilnosti na kontinentu. Proces proširenja unije neće stati s primitkom Bugarske i Rumunjske, u siječnju 2007, čvrsto je ustvrdila Arlette Conzemius, rekavši: "Pregovori o pridruženju s Hrvatskom i Turskom počet će čim te dvije zemlje udovolje svim uvjetima. I sve druge zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu konačnog članstva u Europskoj uniji."

Veleposlanica Conzemius je rekla da napredak neke zemlje prema pristupu uniji ovisi o njezinom pridržavanju usvojenih kriterija prijema – ta zemlja treba pokazati svoju predanost demokraciji i ljudskim pravima, kao i posjedovati održivu tržišnu ekonomiju.

Veleposlanik John Brutton, čelnik izaslanstva Europske komisije u Sjedinjenim Državama rekao je kongresnom panelu da će Europa ostati snažan partner Sjedinjenih Država. "Većinu stvari koje, kao Europljani, želimo postići, najvjerojatnije ćemo uspjeti postići i u svijetu, a i na domaćem planu, ako budemo na tim stvarima radili zajedno sa Sjedinjenim Državama," rekao je.

Veleposlanik Brutton je ustvrdio da je svijet postao mnogo prosperitetniji, sigurniji i stabilniji kada su Amerika i Europa surađivale. On je izrazio jaku zahvalnost nedvosmislenoj podršci predsjednika Busha za jaku uniju u – kako je to nazvao – 'ovim trenucima tranzicije i poteškoća za Europsku uniju'. Predsjednik Bush slijedeći mjesec putuje u Škotsku na summit skupine G-8. To će biti četvrti posjet američkog predsjednika Europi u posljednjih šest mjeseci.

XS
SM
MD
LG