Linkovi

Studenti businessa na UCLA-u najradije uče od 'praktičara'


Na američkim poslovnim školama, gdje se školuju budući manageri, sve su popularniji kolegiji koji proučavaju poduzetništvo. Na sveučilištu UCLA u Kaliforniji, studenti businessa se redovito susreću s uspješnim poduzetnicima. Studente najviše zanimaju praktični savjeti – kako početi business, kako u njemu opstati i kako biti uspješan.

Za one koji žele postati poduzetnici, ovo su uzbudljiva vremena. Poslovni se svijet mijenja gotovo svakodnevno. Otvaraju se nova tržišta, uz pomoć novih tehnologija kreiraju se novi proizvodi. Tristotinjak studenata fakulteta za poslovanje sveučilišta UCLA nedavno se susrelo s više uspješnih poduzetnika. Među njima bio je i Scott Ingraham, osnivač tvrtke Rent.com, koji je svoju firmu uspješno prodao e-Bayu za više od 400 milijuna dolara. Tu je i Malcolm Bricklin, poznati uvoznik stranih automobila, koji uskoro planira na američkom tržištu plasirati i prvo vozilo proizvedeno u Kini.

'Nemojte odustati, budite uporni, ali i lako prilagodljivi promjenama. Planirajte, jer neznate kako će se stvari razvijati. Ali budite spremni na ‘promjene u hodu’ jer niti jedan plan nije savršen' - ovako glavne poruke iz svijeta biznisa sažima Jeremy Milo, jedan od organizatora ovog susreta na sveučilištu UCLA. Jeremy sa svojim partnerom i kolegom s fakulteta Marcom Lebowitzem planira otvoriti vlastiti biznis – tvrtku koja će klijentima iznajmljivati najmoderniju elektroniku.

Marc Lebowitz objašnjava o čemu se radi: "Potencijalni klijenti bit će nam ljudi koji imaju dobar kreditni rejting, koji su zainteresirani za laptop kompjutere, mp-3 playere i digitalne kamere… Žele imati najnoviji model, žele isprobati postojeće, i najpraktičnije im je da posude na neke vrijeme taj proizvod kako bi našli onaj koji im najviše odgovara."

Grkinja Dora Karali ima magisterij iz elektrotehnike sa Stanforda, a na UCLA-u studira poduzetništvo, jer joj je želja da ima vlastitu firmu. "Radim na novoj ideji – sustavu koji bi bežičnim putem upravljao raznim kućnim aparatima i elektronikom uopće…" - objašnjava Dora Karali.

Marc Lebowitz kaže da su ga okupljeni biznismeni inspirirali; da je dobio mnogo novih ideja: "Poduzetnik je uspješan ako je voljan preuzeti rizik, ako je spreman mnogo raditi… Uspjeh u vlastitom poslu potencijalno je dostupan svakom tko se ne boji rizika, tko želi poduzeti taj prvi korak. Za svakog tko se želi otisnuti u te vode, velika je inspiracija susresti se s čovjekom koji je već uspio u biznisu. Od njega se može mnogo naučiti."

Jeremy Milo i Marc Lebowitz traže financijere za svoju novu tvrtku. Kažu da im zapravo ne treba mnogo početnog kapitala. Iznajmljivanje elektronske opreme je – kako prognoziraju – toliko dobra ideja da će se gotovo od početka ovaj biznis financirati “sam od sebe.”

XS
SM
MD
LG