Linkovi

Američki generali manje optimistični u ocjenama situacije u Iraku


'Generali nude otrežnjavajuci pogled na rat u Iraku,' piše "New York Times", dodajuci da neki americki generali povlace vlastite ranije izjave o mogucem velikom smanjenju broja americkih vojnika u Iraku do kraja ove ili pocetkom iduce godine. U brojnim ovotjednim intervjuima i brifinzima, generali isticu razocaravajuci napredak u stvaranju irackih policijskih jedinica koje bi bile dovoljno kohezivne da bi se mogle uspješno ponijeti protiv pobunjenika. Prema jednom visokom casniku, americki vojni angažman u Iraku mogao bi trajati – citiramo – 'još mnogo, mnogo godina'. Dodajmo da njujorški list istice da je samo ovaj mjesec u Bagdadu izveden 21 bombaški napad automobilima s eksplozivom, dok je citave prošle godine bilo 25 takvih napada.

U zadnjih 80 dana, Bagdad je potreslo 126 automobilskih bombaških napada. U nekoliko je slucajeva otkriveno da su vozaci automobila s eksplozivom ljepljivom trakom bili zavezani za volan i za papucicu gasa kako bi automobil došao do mete cak i ako vozaca uspiju ranije ustrijeliti americke ili iracke postrojbe.

Napadi, ali s drugacijim oružjem, na drugacije ciljeve i na drugim lokacijama, tema su napisa u bostonskom "Christian Science Monitoru". Oružja su projektili koji se lansiraju iz rucnih prijenosnih lansera, a ciljevi za koje se strahuje su komercijalni putnicki zrakoplovi. "Monitor" piše da obavještajni izvori procjenjuju da 27 teroristickih i gerilskih skupina i organizacija diljem svijeta posjeduje takvo oružje. Osim što je CIA naoružavala protusovjetske mudžahedine u Afganistanu osamdesetih godina, na crnom su tržištu prodavani ruski i kineski projektili, a u Iraku, kontroli i uništenju izmaklo je oko 4 tisuce takvih projektila. Strucnjaci procjenjuju da bi samo jedan uspješni napad Stingerom, Strelom, Vanguardom, Blowpipeom ili Mistralom – kako se sve zovu ti projektili – na putnicki zrakoplov mogao rezultirati ekonomskim štetama u visini i do 70 milijardi dolara po avioprijevoznicki sektor.

XS
SM
MD
LG