Linkovi

Hrvatska, Albanija i Makedonija šalju zajedničku medicinsku ekipu u Afganistan


Tri zemlje – aspiratnice za članstvo u NATO savezu na jesen šalju zajednički medicinsku ekipu u mirovnu misiju u Afganistan, izvještava Lada Stipić – Niseteo.

U kolovozu će zajednički medicinska ekipa Albanije, Makedonije i Hrvatske biti spreman za odlazak na misiju u Afganistan. "Ovo je potvrda da tri zemlje ne samo da brinu o sigurnosti u regiji, nego i daju doprinos međunarodnim akcijama, oni više nisu samo primatelji, nego i donositelji sigurnosti", kazao je na svečanosti potpisivanja memoranduma o razumijevanju, dokumenta koji formalno utire put odlasku tima na teren Afganistana i u redove ISAF-ove misije, glavni tajnik NATO-saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Memorandum su potpisali ministri obrana tri zemlje. Na tiskovnoj konferenciji nakon potpisivanja ministarska je trojka istupala jednim glasom. Što se hrvatskog unosa tiče, on je, kao i doprinos ostale dvije zemlje, simboličan brojem ljudstva – u timu su četiri lječnika specijalista vojne medicine – ali značajan je jer zemlja daje svoj doprinos na njima nov način. Liječnici su obučeni u skladu s NATO-vim standardima i specifičnim zahtjevima terena i situacija s kakvima se u ISAF-ovoj misiji mogu suočiti.

Radno će mjesto ove ekipe jadranske skupine biti ambulanta u zračnoj luci afganistanske prijestolnice Kabula, gdje će se uputiti, očekuje se, na samom početku jeseni. Predviđene su i rotacije. Hrvatski dio ekipe mora dobiti odobrenje Sabora, što je Ustavom previđena procedura za slanje hrvatskih vojnika na misije izvan zemlje.

Države jadranske skupine, potvrdili su ministri, očekuju pozivnicu za NATO-savez dogodine, na idućem summitu. Iako se ne znadu datumi – poznati su uvjeti, pogotovo politički, potrebni za otvaranje vrata preostaloj grupi zemalja – aspirantica.

"Vjerujem da ćemo dobiti pozivnicu jer ne radim u ono što ne vjerujem, uvjerit ćemo zemlje koje odlučuju o našoj pozivnici da Hrvatska ima potpunu suradnju s haaškim sudom", komentirao je hrvatski dio političkiog paketa ministar Berislav Rončević. Ministri su najavili jednu veliku novost – u pripremi je formiranje brigade – SEEBRIG - sastavljene od pripadnika oružanih snaga osam zemalja jugoistočne Europe, uključujući NATO-ve članice Bugarsku, Rumunjsku i Grčku. Angažirali bi je u afganistanskoj mirovnoj misiji. Za sada, Hrvatska je prijavljena kao promatrač.

XS
SM
MD
LG