Linkovi

'Vrata NATO-a ostaju otvorena, sve dok cijela Europa ne bude ujedinjena i mirna' (30/3/04) - 2004-03-29


Prilikom svečanosti predaje dokumenata o pristupanju NATO savezu, od strane premijera sedam zemalja koje su jučer postale članice Sjeverno-atlantskog saveza, američki državni tajnik Colin Powell je rekao i ovo:

“NATO savez ima 26 zemalja i još uvijek je to otvoren savez, ne samo kao vojna koalicija, nego i kao zajednica graditelja koji Europu čuvaju slobodnom i mirnom. Sretan sam što mogu pozdraviti premijere Albanije, Hrvatske i Makedonije. Mi smo svjesni napora koje čine vaše zemlje kako bi postale članice NATO saveza i ja vas uvjeravam da imate našu potporu u tim vašim aspiracijama. Učinit ćemo što je moguće da jednoga dana i vi sudjelujete u svečanosti kao što je ova. Ovo je svečanost koja ne označava kraj, nego početak koji treba svima treba donijeti slobodu, sigurnost i mir.”

Na svečanosti, kojom je NATO sa sadašnjih 19 postao organizacija s 26 članica, sudjelovao je i glavni tajnik saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Svečanosti na travnjaku Bijele kuće nazočio je i premijer Hrvatske Ivo Sanader, kao i premijeri Albanije Fatos Nano i Makedonije, Branko Crvenkovski, tri zemlje koje također žele što prije ući u NATO savez. U svom obraćanju novim članicama NATO saveza i zahvaljujući im se za doprinos u globalnoj borbi protiv terorizma, predsjednik Bush se posebno obratio premijerima ove tri zemlje: “Postrojbe iz Albanije, Hrvatske i Makedonije, takodjer daju svoj doprinos u Afganistanu ili Iraku dokazujući tako da zaslužuju postati članice NATO saveza. Ove tri zemlje zajedno su okupljene u okviru Jadranske povelje, gradeći snažna demokratska društva kod kuće kako bi mogle doprinjeti naporima NATO saveza u inozemstvu. Sjedinjene Države podržavaju te napore. Vrata NATO saveza ostaju otvorena, sve dok cijela Europa ne bude ujedinjena i mirna!” Veličina i razina svečanosti na kojoj je nazočilo oko pet tisuća ljudi svjedoči koliku važnost Sjedinjene Države pridaju širenju NATO-a na novih sedam europskih zemalja u trenutku kada Washington nastoji izgladiti nesuglasice s nekim državama u Europi, do kojih je došlo zbog rata u Iraku. Zajednički je cilj ojačati savez stvoren u doba Hladnoga rata, kako bi se uhvatio u koštac s novim sigurnosnim izazovima poput terorizma i širenja oružja masovnog uništavanja.

Uključivanje Hrvatske, Albanije i Makedonije u jučerašnje svečanosti u Washingtonu pokazuje da Sjedinjene Dave ne kane stati sa širenjem NATO-a i da ozbiljno računaju i s te tri zemlje. Svih deset premijera sastat će se i razgovarati s najvišim američkim dužnosnicima, predsjednikom Bushom, potpredsjednikom Dickom Cheneyom, državnim tajnikom Colinom Powellom te s američkim kongresnicima i senatorima. Na prijemu u Ministarstvu obrane premijerima novih članica NATO saveza i država kandidata obratio se ministar obrane Donald Rumsfeld. Ministar Rumsfeld je za Glas Amerike dao posebnu izjavu o Hrvatskoj:

“Vrlo sam zadovoljan nedavnim posjetom Hrvatskoj i prilikom da sretnem tamošnje čelnike s kojima smo razgovarali o reformama koje su u tijeku, te o napretku koji se postiže. Razgovarali smo o sjeverno-atlanskom savezu. Hrvatska je zaista prekrasna zemlja. Ispunjavanjem potrebnih uvjeta smatram da će Hrvatska imati priliku postati članica NATO saveza!”

Hrvatski premijer Ivo Sanader je rekao da Hrvatska želi jasnu perspektivu ulaska u NATO za dvije do tri godine: "NATO će, čuli smo to od svih sugovornika nastaviti s politikom otvorenih vrata, a jedna od njegovih najvažnijih zadaća, uz suprotstavljanje terorističkim prijetnjama, ostaje sigurnost Balkana. Naime, važna točka budućih djelatnosti NATO saveza je i dovršenje izgradnje euroatlantske sigurnosne zone, a to je u prvom redu uspostava sigurnosti na području zapadnog Balkana – ističu predstavnici NATO saveza."

Premijer Ivo Sanader je nakon susreta s predsjednikom Bushom izjavio: "Ja sam tražio na razgovoru s predsjednikom Bushom jasnu potporu i rekao da Hrvatska smatra sam ovaj posjet i činjenicu da smo uz ovih sedam zemalaja i postale članice NATO-a da sam taj čin samtram vrlo jasnom potporom Hrvatskoj, kao i dvjema zemljama koje su s nama u Jadranskoj povelji, ali nismo razgovarali o konkretnim potezima. Nije bila ni prigoda, jer smo svih deset premijera bili zajedno i tu se uglavnom razgovaralo o suradnji koja se tiče sviju zajedno u generalnim planovima NATO saveza. Ono što sam jasno kazao u susretu s galvnim tajnikom NATO-a, koji uskoro dolazi u Zagreba, jest to da nas ne zadovoljava politika otvorenih vrata, nju imamo, medjutim, možda u ovom trenutu nismo ni svjesni da je Hrvatska bila nazočna ovom velikom dogadjaju. I to ne samo kao gost nego kao kandidat za NATO savez i u tom smislu ja smatram da je ovo vrlo bitan, možda prelomni dogadjaj u našem približavanju NATO savezu!”

Kako bi osigurao nastavak širenja NATO saveza, američki Kongres uskoro namjerava usvojiti rezoluciju kojom članicama preporučuje da razmotre proces širenja i na Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju i to ne kasnije od 2007. godine.

XS
SM
MD
LG