Linkovi

Nove članice NATO saveza (3/4/04) - 2004-04-03


Sedam srednjoeuropskih zemalja – Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija – ušle su u NATO savez. Predsjednik George Walker Bush izjavio je da je, kada je NATO osnovan 1949, tih sedam zemalja živjelo pod komunističkom vladavinom kao sateliti bivšeg Sovjetskog saveza.

"Trpjele su gorku tiraniju. Borile su se za neovisnost. Zaslužile su slobodu svojom hrabrošću i upornošću. Danas stoje uz nas kao punopravni i jednakopravni partneri u ovom velikom savezu," rekao je predsjednik.

NATO savez je uspio jer su njegove članice naučile ostaviti postrani suparništva koja su dijelila Europu stoljećima. Vrijednosti članica NATO saveza služile su kao plamen nade, inspirirajući narode Istočne Europe da sruše Berlinski zid i zamijene komunizam demokratskim vladama.

Sada NATO radi na sučeljavanju s novim izazovima. NATO je zaustavio etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini i radi na održavanju mira na Kosovu. Snage NATO saveza čuvaju sigurnost u Afganistanu. No, kako je rekao predsjednik Bush, "Temeljna misija NATO saveza nije se mijenjala."

"Obrana njegovih članica pred bilo kojim oblikom agresije. Danas, naš je savez sučeljen s novim neprijateljem, koji ubija nedužne od New Yorka do Madrida. Teroristi mrze sve što NATO savez predstavlja. Oni preziru našu slobodu. Oni strahuju od našeg jedinstva. Oni nas žele podijeliti. No, neće uspjeti," izjavio je predsjednik Bush.

Slovački premijer Mikulas Džurinda izjavio je da će sedam novih članica NATO saveza i dalje biti aktivne sudionice u globalnom ratu protiv terorizma.

"Sigurni smo da se ne može pregovarati s teroristima i pokušavati naći kompromis. No, u ovoj borbi se može pobijediti," kazao je.

Još tri zemlje – Albanija, Hrvatska i Makedonija – teže članstvu u NATO savezu. "Sjedinjene Države podržavaju njihova nastojanja," rekao je predsjednik Bush, dodavši: "Vrata NATO saveza ostat će otvorena sve dok cijela Europa ne bude ujedinjena u slobodi i miru."

XS
SM
MD
LG