Linkovi

Smith: Došlo je vrijeme za ulazak Hrvatske u NATO (27/3/04) - 2004-03-26


Izjava hrvatskog šefa diplomacije da u ovom trenutku nije spreman predložiti upućivanje hrvatskih vojnika u Irak nije, kako se čini, naišla na negativne reakcije u američkom Kongresu. Kongresmeni iz Odbora za vanjsku politiku, demokrat Eliot Engel i republikanac Christopher Smith, ponovno su istaknuli da su spremni učiniti sve što mogu kako bi Hrvatska u što skorijem roku postala dio trans-atlanskih organizacija. Kongresmen Engel je istaknuo:

"Snažno podržavam ulazak Hrvatske u NATO savez i Europsku uniju. Držim da je Hrvatska zemlja koja će imati korist od NATO-a, a i Sjevernoatlanski savez će imati koristi od Hrvatske. Nastavit ću raditi na jačanju hrvatsko-američkih odnosa."

Republikanski kongresmen iz New Jerseya Christopher Smith izrazio je slično mišljenje.

"Hrvatska je dosta pretrpjela. Bio sam u Osijeku i Vukovaru tijekom opsade i vidio sam strašna razaranja. Danas prvenstveno trebamo vidjeti kako pomoći na obnovi Hrvatske, trebamo vidjeti kako se može ojačati demokracija. Želimo biti prijatelji i partneri. Što skorije Hrvatska postane dio NATO saveza to bolje. Vrijeme za to je došlo i ja ću osobno to promovirati u sklopu naše vlade i NATO-a."

Kongresmen Smith komentirao je i suradnju hrvatske Vlade s haškim sudom.

"Hrvatska je surađivala s Haagom i, naravno, mi želimo maksimalnu suradnju kako bi svaki ratni zločinac bio odgovarajuće suđen i kažnjen za počinjene ratne zločine. No mi surađujemo s hrvatskom Vladom i na drugim pitanjima kao što je krijumčarenje ljudi. Svatko može ukazati na područja u kojima postoje neslaganja no općenito govoreći više je polja u kojima se slažemo nego ne slažemo."

Kongresmen Smith je ocjenio da se Hrvatska kreće u ispravnom smjeru. Jednog dana Hrvatska će postati odličan trgovinski partner Sjedinjenih Država, ali treba vremena da se takav odnos izgradi, zaključio je on.

Ministar Žužul se sreo i s prvim čovjekom USAID-a, vladine agencije za međunarodni razvitak – Andrewom Natsiosom s kojim je načelno dogovoreno da se nastavi suradnja, osobito po pitanju povratka izbjeglica.

XS
SM
MD
LG