Linkovi

New York: Danas početak konferencije o neširenju nuklearnog oružja


U New Yorku danas počinje skup na kojem će se sljedećih gotovo mjesec dana razmatrati Sporazum o neširenju nuklearnog oružja. Među ostalim govorit će se o načinima ojačavanja Sporazuma te pitanje - kako se nositi s prijetnjom nuklearnog terorizma.

Sporazum o neširenju nuklearnog oružja pravni je kamen temeljac međunarodnih napora da se kontrolira širenje nuklearnog oružja. Prema tom sporazumu zemlje koje ne posjeduju nuklearno oružje obvezuju se da ga se neće pokušati domoći dok se pet deklariranih nuklearnih sila, Sjedinjene Države, Francuska, Britanija, Kina i Rusija, obvezuju da će se razoružati. Sporazum je stupio na snagu 1970., a 1995. godine zemlje članice pristale su ga produžiti na neograničeni rok. 187 zemalja potpisalo je i ratificiralo Sporazum. Tri zemlje, Indija, Pakistan i Izrael nisu ga potpisale dok se Sjeverna Koreja povukla iz Sporazuma. Svakih pet godina zemlje članice sastaju se kako bi razmotrile sporazum i to čine danas u New Yorku.

William Potter direktor je Centra za proučavanje neširenja nuklearnog oružja na Intitutu za međunarodne studije u Montereyu u Californiji. On kaže da je jedan od glavnih problema Sporazuma to što nema mehanizam za provođenje odredbi protiv onih zemalja koje ih ne poštuju. "Zemlje koje ne posjeduju nuklearno oružje tuže se da nuklearne sile ne provode razoružavanje, a one koje imaju oružje tvrde da se neke druge zemlje ne pridržavaju svojih obveza. Sve češće možemo vidjeti da zemlje koje ne rapolažu nuklearnom tehnologijom tvrde da su im nuklearne sile onemogućile pristup nuklearnoj energiji koju bi koristili u mirne svrhe. Problem je u tome što ne postoji mehanizam nametanja obveza tako da je teško poduzeti bilo kakvu akciju kako bi se ispravilo ono što neki vide kao nepoštivanje obveza," kaže Potter.

William Potter vjeruje da se izaslanici na skupu u New Yorku moraju dogovoriti oko snažnih procedura provođenja odredbi sporazuma. Stručnjaci kažu da će izaslanici uzeti u razmatranje nuklearni program Irana za koji neke zemlje vjeruju da ima potencijal za proizvodnju nuklearnog oružja premda Teheran to negira. Vjeruje se da će izaslanici razgovarati i o povlačenju Sjeverne Koreje iz sporazuma. Jon Wolfsthal stručnjak je za kontrolu oružja pri Zakladi za međunarodni mir Carnegie koja ima sjedište u Washingtonu. Prema njegovim riječima, sudionici skupa trebali bi razgovarati i o slabo osiguranim nuklearnim materijalima koji mogu pasti u ruke terorista.

"Ovdje nije u pitanju samo bivši Sovjetski Savez. Slabo osigurani nuklearni materijali globalni su problem. Budući da 45 zemalja svijeta posjeduje nuklearni materijal trebamo osigurati da sve te zemlje štite taj materijal što je bolje moguće, a očito je da to one ne čine. Postavlja se pitanje pridržavaju li se te zemlje svojih obveza, ne samo u političkom smislu, nego u konkretnom investiranju vremena i novca kako bi se osiguralo da ti materijali ne padnu u krive ruke," smatra Wolfstahl.

Graham Allison, stručnjak za kontrolu oružja sa Sveučilišta Harvard, kaže da je najbolji način za osiguravanje nuklearnih materijala da ih se stavi pod ključ kao što se to čini sa zlatom. Stručnjaci se slažu da mnoga pitanja koja se nalaze pred sudionicima skupa izgledaju veoma složeno. No oni ističu da se na navedene probleme treba reagirati i ojačati Sporazum o neširenju nuklearnog oružja kako bi se izbjegla potencijalno ozbiljna nuklearna pitanja u nadolazećim godinama.

XS
SM
MD
LG