Linkovi

Bush o borbi protiv širenja nuklearnog oružja (22/2/04) - 2004-02-21


Sjedinjene Države predložile su niz koraka kako bi se intenzivirali napori na sprečavanju širenja oružja za masovno uništavanje. Postoji zabrinutost da bi kemijsko, biološko ili nuklearno oružje, koje dođe u ruke terorista ili izopćenih režima, moglo biti upotrijebljeno da bi se nanijelo zlo Sjedinjenim Državama ili drugim zemljama.

To oružje, kazao je predsjednik Bush, predstavlja ozbiljnu prijetnju.

"Amerika se suprotstavlja toj prijetnji otvorenih očiju i s neumoljivom odlučnošću…Da bismo pobijedili u ratu protiv terora i zaustavili proliferaciju trebaju nam najbolji mogući obavještajni podaci. Stoga radimo na poboljšavanju i prilagođavanju naših obavještajnih kapaciteta za borbu protiv novih i rastućih prijetnji. Koristimo svako diplomatsko sredstvo da bismo se suočili s režimima koji razvijaju smrtonosno oružje. Surađujemo s više od deset zemalja, u okviru Sigurnosne inicijative o proliferaciji, kako bismo presreli smrtonosne materijale koji se transportiraju kopnenim, morskim ili zračnim putem," rekao je predsjednik Bush.

Sjedinjene Države također agresivno hvataju operativce na crnoj burzi koji prodaju opremu i stručno znanje vezane za oružje za masovno uništavanje. Radi se i na eliminiranju mreže koju je vodio Abdul Qadeer Khan, bivši šef pakistanskog programa za razvoj nuklearnog oružja. Ta je mreža imala operativce u Maleziji i nizu drugih zemalja u Europi, na Bliskom istoku i u Africi. Khan i njegovi suradnici prodavali su tehnologiju i stručno znanje za proizvodnju nuklearnog oružja Libiji, Iranu i Sjevernoj Koreji. To je samo jedan primjer, rekao je predsjednik Bush, koji pokazuje zašto zemlje svijeta moraju učiniti nešto.

"Prošle jeseni u Ujedinjenim narodima predložio sam novu rezoluciju Vijeća sigurnosti, u kojoj bi se od svih zemalja tražilo da kriminaliziraju proliferaciju, da uvedu strogu zakonsku kontrolu izvoza i osigurati osjetljive materijale unutar svojih granica. Pozivam Vijeće da što prije usvoji ove mjere," kazao je predsjednik.

Predsjednik Bush je kazao da će "Sjedinjene Države biti nepokolebljive u obrani slobodnih zemalja i da će odgovoriti na velike izazove ovih opasnih vremena."

XS
SM
MD
LG