Linkovi

Annan: Treba očuvati Sporazum o neširenju nuklearnog oružja


Otvaranjem konferencije o spriječavanju širenja nuklearnog oružja dominirali su problemi Irana i Sjeverne Koreje. Sjedinjene Države predlažu uvođenje međunarodnih mjera protiv zemalja koje prekrše svoje obveze iz sporazuma.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan upozorio je da Sporazum o neširenju nuklearnog oružja iz 1970. treba modernizirati kako bi se mogao nositi s izazovima koje nitko nije predvidio prije trideset godina. Glavni tajnik Annan iznio je ovo upozorenje na otvaranju konferencije o ovom sporazumu, koja se održava u Ujedinjenim narodima. "Jednostavna je činjenica da režim uspostavljen tim sporazumom nije održao ritam s napredovanjem tehnologije i globalizacije, te da se našao pod velikim pritiskom zbog raznih događaja koji su u međuvremenu dogodili," kazao je glavni tajnik UN-a.

Annan je priznao da se pred sudionicima konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja nameću mnogi izazovi koji dovode u sumnju njegove izglede za uspjeh. Jedan od tih izazova je sukob prioriteta. S jedne strane, zemlje poput Sjedinjenih Država žele se koncentrirati na pitanja poput Irana, Sjeverne Koreje i spriječavanja pokušaja terorista da nabave nuklearno oružje. S druge strane, druge zemlje vrše pritisak na velike sile da preuzmu veće obveze na planu nuklearnog razoružanja. Glavni tajnik svjetske organizacije nije u svojem govoru spomenuo niti jednu zemlju poimenice, ali je uputio jasan izazov Rusiji i Sjedinjenim Državama, pozvavši na daljnje smanjivanje nuklearnih zaliha preostalih iz doba Hladnog rata.

"Bilo bi važno da se bivši suparnici iz Hladnog rata obvežu da će nepovratno provesti nova smanjenja svojih arsenala, tako da raketnih bojevih glava više ne ima na tisuće, već na stotine," izjavio je Annan.

Američki delegat na konferenciji, pomoćnik državne tajnice Stephen Rademaker bio je otvoreniji, te je u nekoliko navrata spomenuo zabrinutost Washingtona zbog, kako se vjeruje, aktivnosti Sjeverne Koreje i Irana usmjerenih na razvijanje nuklearnog oružja. Također je izrazio podršku za nastojanja Europske unije da nagovori Teheran da pruži uvjeravanja da je obustavio svoj tajni program za razvoj nuklearnog oružja. Rademaker je isto tako pozvao na uvođenje međunarodnih mjera protiv zemalja koje prekrše svoje obveze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

"Čak i danas, Iran ne surađuje u potpunosti s međunarodnom zajednicom. Iran je jasno pokazao da namjerava zadržati svoju nuklearnu infrastrukturu, koju je izgradio tajno, kršeći svoje obveze iz Sporazuma o neproliferaciji, te nastavlja razvijati svoje nuklearne kapacitete izvan granica obustave svojih nuklearnih aktivnosti, na koju je pristao u studenom prošle godine," kazao je.

Rademaker je također istaknuo da je Sjeverna Koreja u više navrata prekršila Sporazum o neširenju nuklearnog oružja prije nego što je prije dvije godine iz njega istupila. Američki je delegat ponovio da Washington odbacuje pozive Pjongjanga za izravnim pregovorima o obustavljanju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

"Pokušavamo dovesti regionalne sile na šestostrane pregovore kako bi uvjerile Pjongjang da je jedina održiva opcija – pregovarati o odustajanju od sjevernokorejskih nuklearnih ambicija. Predstavili smo prijedlog u kojem se uzima u obzir sjevernokorejska zabrinutost, te se predviđa potpuno, bespovratno eliminiranje sjevernokorejskih nuklearnih programa, koje će biti moguće provjeriti," rekao je američki dužnosnik.

Konferencija o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja održava se svakih pet godina. Političke obveze postignute konsenzusom na konferenciji nisu obvezujuće, već im je cilj da jačaju inicijative o neproliferaciji. Na aktualnoj konferenciji u New Yorku sudjeluju gotovo sve zemlje članice Ujedinjenih naroda. Iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi trebao bi se obratiti sudionicima konferencije danas. Uz Sjevernu Koreju, koja se povukla, samo tri zemlje – Indija, Pakistan i Izrael – nisu potpisale Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i ne sudjeluju na konferenciji.

XS
SM
MD
LG