Linkovi

Stručnjaci: SAD nedovoljno zaštićene od nuklearnog terorističkog napada


Stručnjaci koji svjedoče pred američkim Kongresom kažu da Sjedinjene Države trebaju biti agresivnije i bolje organizirane u obrani protiv mogućeg nuklearnog terorističkog napada. Ova svjedočenja slijede nakon što su zakonodavci izrazili zabrinutost zbog novih izvješća o slabostima u sigurnosti zračnog prometa.

U svojim svjedočenjima pred nadležnim pododborom Zastupničkog doma Kongresa, stručnjaci su izjavili da, premda pohvalni, koraci za ojačavanje sigurnosti protiv nuklearnih ili bioloških napada nemaju dovoljno ni intenziteta niti organizacije.

Prema zakonima usvojenim nakon terorističkih napada al-Qaide u Sjedinjenim Državama, 11. rujna 2001, vlada je poduzela nove napore kako bi smanjila opasnost od takvih napada. Među takvim mjerama je osnivanje Ureda za nuklearno odvraćanje u sklopu Ministarstva domovinske sigurnosti, koji pomaže u koordiniranju preventivnih mjera protiv krijumčarenja nuklearnih oružja ili materijala u Sjedinjene Države.

Međutim, Fred Ikle, iz Centra za sigurnost i međunarodne studije, kaže da je potreban nimalo slabiji napor nego što je svojedobno bilo uloženo u Projekt Manhattan, kojim je stvorena američka atomska bomba u vrijeme Drugog svjetskog rata. "Ono što trebamo učiniti je da okupimo u zajednički rad sve nacionalne laboratorije, kao što smo prvotno učinili i za Projekt Manhattan, kao što u drugačijem kontekstu učinili za program Apollo … s jednim menedžerom koji može voditi projekt na fleksibilnom proračunu i koji može okupiti najbolje ljude," kaže Ikle.

Stručnjake stalno brine da bi teroristi mogli uspjeti progurati radiološko oružje kroz postojeće detekcijske sustave u američkim lukama. Kongres je odobrio milijarde dolara za ojačavanje sigurnosti luka, uključujući i sofisticiranu opremu za detekciju kojom se skeniraju teretni kontejneri. Mnogi zakonodavci, međutim, kažu da to još uvijek nije dovoljno, a neki stručnjaci, pak, kažu da takve mjere promašuju smisao sigurnosnih mjera.

Graham Allison je bivši pomoćnik ministra obrane, koji je sada na čelu Centra za znanost i međunarodne poslove Belfer, pri Sveučilištu Harvard. On je kritičar, kako to naziva, nesuvisle strategije za spriječavanje nuklearnog terorizma. "Mi smo i dalje zemlja praktički bez granica. Dakle, trebamo li očekivati da će terorist koji donosi nuklearnu bombu ili nuklearni materijal ući u zemlju kroz vrlo dobro čuvane luke, gdje bi bio podvrgnut inspekciji? Ako gradimo sve višu i višu ogradu, a imamo, recimo, stotinu milja bez ograde, što se događa? Takav smo eksperiment vidjeli na djelu kod San diega: tamo imamo ogromnu ogradu kroz koju – gle čuda – nitko ne prođe. No, više ljudi pređe granicu nego ranije, jer svi zaobiđu ogradu," kaže Allison.

Graham Allison kaže da i dalje kao jedan od najboljih načina obrane od nuklearnog terorizma ostaje osiguravanje ili eliminiranje nuklearnih materijala na njihovom izvoru. U tom smislu on ističe kao primjer zajedničke napore Sjedinjenih Država s Rusijom i bivšim sovjetskim republikama. Pažnja koja se stavlja na potencijalni nuklearni i biološki terorizam koincidira s novim izvješćima o sigurnosti zračnog prometa nakon rujna 2001. godine. U izvješću Ministarstva domovinske sigurnosti navodi se nedostatak poboljšanja na planu sposobnosti aerodromskog osoblja za pregled prtljage i putnika da otkriju skrivena oružja. Jednaka se ocjena očekuje i u skorom izvješću jedne druge vladine službe zadužene za kontrolu poslovanja vladinih agencija.

XS
SM
MD
LG