Linkovi

Film o Rooseveltovoj borbi s poliom


Američka televizijska mreža HBO u subotu će emitirati film o počecima političke karijere Franklina Delana Roosevelta, vjerojatno najznačajnijeg američkog predsjednika u dvadesetom stoljeću.

Franklin Roosevelt bio je predsjednik Sjedinjenih Država od 1932. do 1945.

Na početke Rooseveltove političke karijere ostavio je dubok trag polio, bolest koja ga je trajno “smjestila” u invalidsku stolicu, zaprijetivši njegovim ambicijama da postane predsjednik. Franklina Delana Roosevelta pogodio je polio u 39. godini života, 1921.

Za vrijeme prvog svjetskog rata, Roosevelt je bio visoki dužnosnik ministarstva obrane, drugi čovjek Pentagonova odjela za ratnu mornaricu. Krajem dvadesetih, prije ulaska u Bijelu kuću, bio je guverner savezne države New York.

Političke ambicije ovog izdanka utjecajne o bogate newyorške obitelji bile su ogromne, no invaliditet ih je doveo u znatnu opasnost. Obitelj Roosevelt – Franklin, supruga Eleanor i njihovo četvoro djece - odlazi u toplice Warm Springs, u saveznu državu Georgiju, gdje se budući predsjednik nastoji oporaviti i ponovno prohodati. Zdravstvena rehabiliatcija ide sporo, ali – kako pokazuje film – prevladavajući zdravstvene probleme ovaj se član privilegiranog društvenog sloja na izvjestan se način senzibilizira na životne teškoće manje imućnih sugrađana.

“Franklin Roosevelt se kao predsjednik uspješno uhvatio u koštac s velikom ekonomskom krizom, a potom i s nacistima. Može se reći da je Rooseveltova izvanredna karakterna čvrstina bila oblikovana u borbi s poliom” – piše dnevnik USA Today, najavljujući film “Warm Springs” koji će se na HBO-u prikazati u subotu.

Lik Franklina Roosevelta tumači Britanac Kenneth Branagh, dok Eleanor Roosevelt igra Cynthia Nixon, poznata po ulozi u seriji “Seks i grad”.

XS
SM
MD
LG