Linkovi

Polovica dosadašnjih američkih predsjednika pripadali najbogatijem sloju stanovništva (20/2/03) - 2003-02-18


Američka djeca odrastaju već generacijama vjerujući da svatko, bez obzira na socijalno podrijetlo, kada odraste, može postati predsjednik Sjedinjenih Država. Međutim, kako piše časopis Forbes, realnost je bila i još uvijek je nešto drugačija: velika većina američkih predsjednika potekla je iz najviših društvenih slojeva. Neki - među njima John Kennedy i George Washington - pripadali su sloju super-bogatih. Samo za dvojicu može se reći da su bili rođeni siromašni – Andrew Johnson i Bill Clinton.

"Jedna je stvar potpuno jasna – popularno uvjerenje da je većina predsjednika bila skromnog podrijetla potpuno je krivo" - napisao je Edward Pessen u svojoj knjizi "Mit kolibe", objavljenoj još 1984. godine. Naravno, iz marketinških razloga, mnogi su predsjednici tvrdili da su "ljudi iz naroda", ali, kako procjenjuje Pessen, najmanje polovina predsjednika pripadala je najbogatijem sloju od tek 3 posto stanovništva. Desetak ih je bilo u tankom sloju od jedan posto najbogatijih.

U prvih nekoliko desetljeća od stvaranja Sjedinjenih Država, predsjednici su gotovo svi bili fakultetski obrazovani – većinom su bili ili odvjetnici ili generali, ili oboje. Već samo školovanje stavljalo ih je u najvišu društvenu klasu, jer je na početku 19. stoljeća u čitavim Sjedinjenim Državama postojalo jedva desetak visokoškolskih ustanova. Fakultetski se obrazovao, u to vrijeme, oko jedan posto Amerikanaca. Premda je teško uspoređivati bogatstvo u raznim povijesnim razdobljima, evo desetorice predsjednika koji su prema standardima svoga vremena smatrani jako bogatima. Nabrojani su u povijesnom slijedu:

Prvi predsjednik George Washington vjerojatno bi se u relativnim mjerilima mogao smatrati najbogatijim od svih američkih predsjednika. I sam iz jako bogate obitelji, oženio se udovicom, koja je bila ekstremno bogata. Kada je umro, 1799., imanje mu je bilo procijenjeno na više od pola milijuna dolara. Thomas Jefferson, premda nije bio imućan kao Washington, smatran je jednim od stotinu najbogatijih plantažera u Virginiji. Doduše, tijekom života je gomilao dugove i, na koncu, umro gotovo na rubu propasti.

Slijede dva generala – Andrew Jackson i Zachary Taylor. Jackson, jedan od najbogatijih predsjednika u 19. stoljeću, stekao je bogatstvo preprodajom nekretnina i zemljišnim špekulacijama. Taylorova obitelj, pak, bila je jedna od najvećih zemljoposjednika u saveznim državama Mississippi, Louisiana i Kentucky.

Theodore Roosevelt je potjecao iz obitelji ranih naseljenika New Yorka, a djed mu je bio jedan od najbogatijih njujorških bankara. Njegov daljnji rođak Franklin Delano Roosevelt potjecao je iz obitelji investitora. Između njih dvojice - vremenski gledano - bio je Herbert Hoover, koji je stekao ogromno bogatstvo zahvaljujući sjajnom smislu za biznis i ulaganjima u rudnike. Bio je dovoljno bogat da je svoju plaću u vladi - prvo kao ministar trgovine, a kasnije kao predsjednik - čitavu davao u dobrotvorne svrhe.

Već smo spomenuli da je John Kennedy bio vrlo bogat, premda nije, zbog rane smrti, nikada naslijedio ogromno bogatstvo svoje obitelji. Kao i Hoover, i on je svoju predsjedničku plaću darovao u humanitarne svrhe. Njegov dopredsjednik i nasljednik, nakon atentata, Lyndon Johnson, svoje je bogatstvo stekao zemljišnim špekulacijama i vlasništvom televizijskih i radio postaja.

I, konačno, kako piše časopis Forbes, tu je i trenutni predsjednik, George Walker Bush, koji je u Bijelu kuću ušao mnogo bogatiji nego što je bio njegov otac za svog mandata. Velik dio bogatstva predsjednika Busha mlađeg počiva na uspješnoj prodaji njegovog vlasničkog udjela u sportskom klubu Texas Rangers.

XS
SM
MD
LG