Linkovi

Lekcije Pearl Harbora (16/12/01) - 2001-12-16


Ovoga mjeseca, Amerikanci obilježavaju 60-tu godišnjicu onoga što je predsjednik Roosevelt tada nazvao "danom koji će živjeti u sramoti".

7. prosinca 1941.godine, preko 350 japanskih borbenih zrakoplova napalo je američku pomorsku bazu u luci Pearl Harbour na Havajima. Japanci su potopili ili oštetili veliki broj zrakoplova i brodova, ubili su preko 2400 vojnih i civilnih lica te ranili preko tisuću osoba.

Japanci su napali američki teritorij bez objave rata. Zavjera je planirana u tajnosti i izvedena bez milosti, a taj je napad izazvao ulazak Sjedinjenih država u Drugi svjetski rat.

Prije tri mjeseca, Sjedinjene su države doživjele još jedan podli napad. 11.rujna nekoliko tisuća ljudi je ubijeno u terorističkim napadima bin Ladenove al-Qaide na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i Pentagon u blizini Washingtona. Nakon ovih napada, Sjedinjene države i ostatak civiliziranog svijeta objavili su rat protiv medjunarodnog terorizma.

U svom obraćanju povodom sjećanja na napad na Pearl Harbur, predsjednik George W. Bush uporedio je taj sramni dan s terorističkim napadima od 11.rujna: ”Ono što se dogodilo u Pearl Harbouru bilo je početak dugog i strašnog rata za Ameriku,” – rekao je gospodin Bush i nastavio – “Od tog iznenadnog napada kod Amerikanaca je porasla nepokolebljiva odlučnost koja je Ameriku napravila braniteljem slobode. Ta se misija nastavlja i u ovo doba, kada se hrabri muškarci i žene iz naše vojske bore protiv snaga terora u Afganistanu i diljem svijeta!”

Koalicija, predvodjena Sjedinjenim državama, već je porazila al-Qaidinu mrežu i talibanske pristaše te ih je svrgla s vlasti u Afganistanu. No, to je tek početak. Kao što je to predsjednik rekao "terorizam je pokret, ideologija koja ne poštuje granice država ili norme ponašanja. Teroristi preziru stvaralačka društva i pravo izbora te u sebi nose osobitu mržnju prema Americi. Oni žele koncentrirati moć u rukama nekolicine i prisiliti svakog pojedinca na okrutni način života bez ikakvih užitaka. Oni slave smrt, kroz svoju misiju ubijanja i sakrament samoubojstava."

Predsjednik je jasno poručio da se borba protiv terorizma "neće okončati na prekidu vatre ili pregovorima. Završit će se pobjedom Sjedinjenih država, naših prijatelja i konačnom slobodom. Isto kao što smo se ponašali prije 60 godina, u vrijeme rata, ova će zemlja biti strpljiva i odlučna. Bit ćemo nepopustljivi u potrazi za slobodom!"

XS
SM
MD
LG