Linkovi

Ujedinjeni narodi imenovat će 'posebnog izvjestitelja' koji će istražiti navode o kršenju ljudskih prava u borbi protiv terorizma


Povjerenstvo Ujedinjenih naroda odlučilo je imenovati posebnog promatrača koji će biti odgovoran za provjeru mogućih kršenja ljudskih prava koja su rezultat policijskih i sudskih napora širom svijeta da se suzbije terorizam. Mandat ovog dužnosnika trajat će tri godine.

Ovu je mjeru predložio Meksiko, a podržale su je mnoge druge zemlje. Sjedinjene su Države, nakon početnog izuzeća podrške, također stale iza ovog prijedloga.

Rezolucija u vezi ovog prijedloga poziva države svijeta da u borbi protiv terorizma štite prava građana i demokratski sustav.

Povjerenstva Ujedinjenih naroda za ljudska prava odbilo je prijedlog Kube da se istraže kršenja ljudskih prava u američkoj bazi Guantanamo, koja se nalazi na Kubi.

U Guantanamu je već nekoliko godina zatočeno oko 500 osumnjičenika za terorizam, mahom uhvaćenih prilikom vojne intervencije protiv talibanskog režima u Afganistanu. Neki od njih nalaze se u zatočeništvu bez obzira na činjenicu što i nakon tri godine protiv njih nije podignuta optužnica.

Pri glasanju u Povjerenstvu Ujedinjenih naroda, za kubanski prijedlog o istrazi u Guantanamu glasalo je osam država, 22 su bile protiv a od glasanje su se suzdržale 23 zemlje.

U protivljenju kubanskom zahtjevu predvodile su zemlje Europske unije, koje tvrde da Washington već pregovara s Ujedinjenim narodima o tome da se međunarodnim promatračima dopusti posjet ovom zatvoru.

XS
SM
MD
LG