Linkovi

Condoleezza Rice o radikalnom islamu (15/2/05) - 2005-02-14


Muškarci u Saudijskoj Arabiji ovaj su tjedan glasali u Rijadu na prvim od tri gradskih izbora. Iako žene nisu mogle glasati, ovi bi izbori mogli biti prvi korak na putu prema demokratskim promjenama.

30. siječnja, irački narod također je iskazao svoju predanost demokratskim promjenama, birajući 275 članova prijelazne nacionalne skupštine, koja će izabrati novu vladu i sastaviti nacrt novog iračkog ustava. 9. siječnja, Palestinci su izabrali novog predsjednika na izborima koje je predsjednik Bush nazvao "ključnim korakom u izgradnji demokratske budućnosti."

Američka državna tajnica Condoleezza Rice kazala je da se, na Srednjem istoku, "mijenja priroda političkih konverzacije. Obični građani izražavaju svoje stavove i zajedno djeluju kao što to nisu ranije činili. Ti građani," dodala je državna tajnica, "žele budućnost tolerancije, šansi za uspjeh i mira, a ne tlačenja."

"Današnji radikalni islamisti idu protiv plime ljudskog duha. Oni uspijevaju doći na naslovnice novina zahvaljujući svojoj brutalnosti i doista znaju biti brutalni."

Međutim, rekla je gospođa Rice, radikalni islamisti "nalaze se na vanjskim rubovima jedne od velikih svjetskih religija i predstavljaju posebnu vrstu radikala. Oni su se pobunili protiv prirode."

"Lice terorizma u Iraku – Abu Musab al-Zarqawi, nazvao je demokraciju "načelom zla". Našim neprijateljima "Liberte, Egalite et Fraternite – Sloboda, jednakost i bratstvo" također su načela zla. Oni žele dominirati drugima, a ne osloboditi ih. Oni žele konformizam, a ne jednakost. Oni još uvijek razlike među ljudima smatraju izgovorom za ubijanje. No, oni nisu u pravu. Ljudska sloboda kročit će naprijed i mi joj moramo pomoći na tom putu."

Predsjednik George Bush izjavio je: "Sjedinjene Države nemaju pravo, želju, niti namjeru da nametnu svoj oblik vlade bilo kom drugom. To je jedna od glavnih razlika između nas i naših neprijatelja." Cilj Sjedinjenih Država je, rekao je predsjednik Bush, "izgraditi i sačuvati zajednicu slobodnih i neovisnih nacija, s vladama koje odgovaraju za svoje postupke svojim građanima i odražavaju kulturu svojih zemalja."

XS
SM
MD
LG