Linkovi

Izručenja na ispitivanje - nova kontroverza oko CIA-e


Američka vlada ponovno je u središtu kontroverze oko postupanjaprema osumnjičenicima za terorizam. Središnja obavještajna agencija CIA neke osumnjičene teroriste predaje obavještajnim agencijama drugih zemalja, koje ih zatim ispituju. Neke od tih zemalja slabo poštuju ljudska prava. Praksa posebnih izručenja na ispitivanje funkcionira otprilike ovako: Kada policija ili agenti obavještajne službe uhvate nekog osumnjičenika za terorizam na zahtjev CIA-e, predaju ga agentima CIA-e, koji ga zatim prebace u neke drugu zemlju, obično na Srednjem istoku. Tamo osumnjičenika ispituju lokalni istražitelji, također na zahtjev CIA-e. Kritičari kažu da ova praksa prešutno odobrava mučenje, jer se u nekima od tih zemalja ljudska prava slabo poštuju.

Neki zatvorenici koji su bili tako izručeni, a kasnije su pušteni na slobodu, tvrde da su u trećoj zemlji bili mučeni. Pristaše prakse izručivanja na ispitivanje kažu da CIA time dobiva veću fleksibilnost u ratu protiv terorizma, te da se pazi na to da zatvorenici ne budu izloženi maltretiranju. Odgovarajući nedavno na pitanje o ovakvim izručenjima, glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da je to pitanje zaštićeno kao tajno, te nije želio o njemu dalje govoriti. "Imamo obvezu ne izručivati ljude u zemlje za koje vjerujemo da bi u njima bili izloženi mučenju," kazao je McClellan.

Jeffrey Smith je bivši glavni pravni savjetnik CIA-e. U telefonskom intervjuu, izjavio je da je agencija u svakom slučaju izručivanja na ispitivanje dobila uvjeravanja od odredišne zemlje da se osumnjičenike neće niti mučiti, niti maltretirati. "Koliko znam, Sjedinjene Države su uvijek bile pazile da od drugih vlada dobiju uvjeravanja da osumnjičenici neće biti mučeni. Nadalje, uvijek kasnije pitamo što se događa s izručenim pojedincem, a ponekad ga i posjetimo da bismo bili sigurni da je sve u redu," izjavio je Smith.

Tom Parker, bivši britanski obavještajac, koji danas predaje na Sveučilištu Yale, kaže da ponekad takva uvjeravanja ne znače baš mnogo. "To me samo navodi da postavim pitanje – Ukoliko vam strana vlada jamči da osumnjičenika neće mučiti, zašto ga uopće šaljete u tu zemlju, kada ga možete ispitati kod kuće. Ne vidim razloga za takvu proceduru," objašnjava Parker.

Bivši pravni savjetnik CIA-e Jeffrey Smith priznaje da je u nekima od tih zemalja poštivanje ljudskih prava upitno, ali kaže da CIA pokušava stranim vladama jasno dati do znanja da mučenje ne daje rezultata u nabavljanju korisnih obavještajnih podataka. "Doista šaljemo pojedince u neke zemlje koje su se našle na udaru kritika zbog nepoštivanja ljudskih prava. No, također mislimo da nam je obveza surađivati s tim zemljama da bismo njihovo vojno i obavještajno osoblje naučili profesionalnosti i odgovornosti. Pri tome im jasno dajemo do znanja da mučenje ne daje rezultata," kaže Smith.

Mike Scheuer, bivši agent CIA-e, koji je pokrenuo i kasnije vodio program izručivanja na ispitivanje osumnjičenih pripadnika al-Qaide sredinom devedesetih, kaže da se CIA ponovno našla na udaru kritika zbog odluka koje nisu donijeli njeni dužnosnici, već političari. "Problem je u tome da oni koji formuliraju politiku nisu dobro razmislili o svojim odlukama. Upozoravali smo ih da osumnjičenike ne šaljemo u zemlje u kojima vlada idealna demokracija. Uvijek su nam odgovarali da su toga svjesni i pitali bi nas – je li druga strana – dakle, Egipat ili Jordan ili Kuvajt – obećala da neće mučiti osumnjičenike. Takvo obećanje uvijek im je bilo dosta," kaže Scheuer.

U najnovijem izvještaju State Departmenta o ljudskim pravima Egipat, Kuvajt i Jordan svrstani su među zemlje u kojima vlasti maltretiraju i muče zatvorenike. Scheuer kaže da su negativne reputacije tih zemalja ponekad preuveličane, te da, unatoč problemima, izručivanje na ispitivanje daje rezultata. "Mislim da je, sveukupno gledano, taj program vrlo uspješan jer je donekle smanjio opasnost od novih terorističkih napada, te je pomogao u razumijevanju i promicanju budućih obavještajnih operacija," kaže Scheuer. Bivši pravni savjetnik CIA-e Jeffrey Smith kaže da bi Kongres trebao usvojiti smjernice za izvođenje ovakvih izručenja, kako bi agenti CIA-e točno znali pravila koja moraju slijediti.

XS
SM
MD
LG