Linkovi

WP: Moussaoui namjerava priznati krivnju


"Washington Post" piše da Zacarias Moussaoui – jedina osoba koja je u Sjedinjenim Državama optužena u vezi s terorističkim napadima na Svjetski trgovinski centar i na Pentagon – planira priznati krivnju za svoju ulogu u napadima. Do priznanja bi moglo doći već ovaj tjedan ukoliko ga sud proglasi mentalno kompetentnim. Iako je i ranije spominjao mogućnost priznanja krivnje, do toga nije došlo. Sada, kako podsjeća washingtonski dnevnik, suđenje se konačno moglo zamisliti u skorijoj budućnosti nakon dvogodišnjih pravnih bitki oko pristupa Moussaouija ključnim al-Qaidinim svjedocima. Ukoliko prizna krivnju, suđenja neće biti, pa tako niti prilike da se čuje o dokazima koje je tužiteljstvo prikupilo protiv njega, ističe "Post".

'Flota sutrašnjice zaglibila u politici jučerašnjice,' piše "New York Times" o modernizaciji američke mornarice koju sustižu rastuće cijene budućih oružja. Novi razarač DDX postaje tako skup da bi na kraju mogao razoriti samog sebe, piše njujorški list, dodajući da je mornarica svojedobno željela 24 takva razarača; sada misli da ih može priuštiti samo – 5. Cijene novih brodova, potjerana naviše politikom stare škole – piše "Times" -, jednako kao i zahrđala mašinerija američke brodogradnje, mogli bi 'torpedirati' planove Pentagona za armadu 21. stoljeća: visoko-tehnološke nosače zrakoplova, razarače i podmornice.

Prva dva razarača DDX koštat će – kako sada stvari stoje – 6,7 milijardi dolara; milijardu i pol više nego što se računalo. Novi nosač zrakoplova, CNV-21, procjenjuje se na 13,7 milijardi – dvije milijarde više nego u proračunu -, a podmornica klase Virginia košta 2 i pol milijarde – 400 milijuna dolara više. Sva ta povećanja cijena dogodila su se u zadnjih šest mjeseci. Ustvari, mornarica tvrdi da može proći s manje velikih brodova za patroliranje oceanima. Ona želi više brzih brodova i zrakoplova kojima bi djelovala u priobalju i zalazila uzvodno u rijeke, u borbi protiv terorizma. Kongres, međutim, kako podsjeća "New York Times", želi održati američka brodogradilišta gradeći što više velikih brodova. Najviši admiral mornarice Vern Clark izjavio je u svjedočenju Kongresu da bi se obje strategije mogle naći potopljene vrtoglavim rastom cijena.

XS
SM
MD
LG