Linkovi

Irak - 'Vijetnam Georgea Busha'? (26/1/05) - 2005-01-26


Rezultat iračkih izbora, koji se održavaju u nedjelju, mogao bi imati utjecaja na američko javno mnijenje koje je posljednjih tjedana sve skeptičnije po pitanju situacije u toj zemlji. Jim Malone se osvrće na moguće posljedice iračkih izbora na vladinu politiku, na domaćoj sceni.

U nekoliko nedavnih novinskih i televizijskih intervjua predsjednik Bush je nastavio tvrditi da uspješni izbori u Iraku mogu imati dalekosežne posljedice i na Srednjem istoku, ali i u Sjedinjenim Državama: "Ovo je samo jedan važan korak ka nastajanju demokratskog Iraka. Vjerujem da će do toga doći, a onda će Amerika biti dugoročno sigurnija."

Predsjednik je također naglasio da svoju pobjedu na izborima u studenome vidi kao potvrdu njegove politike u Iraku. Međutim, nedavne ankete pokazuju da sve više Amerikanaca izražava sumnju u vezi sa situacijom u Iraku.

U istraživanju dnevnika USA Today, CNN-a i instituta Gallup 59 posto ispitanika vjeruje da se situacija loše razvija. U drugim anketama većina Amerikanaca je izrazila uvjerenje da rat u Iraku "nije vrijedan cijene koja se za njega plaća".

Demokratski senator Ted Kennedy ustrajni je kritičar Bushove administracije po pitanju Iraka. "Ne povlačim svoju izjavu da je Irak - Vijetnam Georgea Busha. U kritičnom trenutku rata protiv terorizma administracija je skrenula sredstva od potrage za Osamom bin Ladenom, te je napravila katatsrofalnu pogrešku koja je uvukla Ameriku u beskrajni irački živi pjesak" - rekao je u Senatu Ted Kennedy.

Politički analitičari tvrde da bi irački izbori mogli imati velike posljedice na domaće, američko javno mnijenje te bi se mogli odraziti na predsjednikov politički dnevni red u Kongresu. Larry Sabato je politički stručnjak sa Sveučilišta Virginije. "Ako uspije preokrenuti ovu veoma opasnu i nesretnu situaciju u Iraku tada ima dobre izglede da Kongres ozakoni neke njegove inicijative za drugi mandat. Ako ne uspije, lako je predvidjeti će Irak postati njegov Vijetnam."

Premda su izbori važan korak u tranziciji Iraka ka demokraciji mnogi analitičari vjeruju da su Amerikanci zabrinutiji daljnjim američkim žrtvama u Iraku i produženju misija američkih snaga u toj zemllji. Michael O’Hanlon, stručnjak je za vanjsku politiku koji radi u Institutu Brookings kaže: "Za većinu Amerikanaca razina nasilja u Iraku važniji je barometar situacije u toj zemlji nego tijek političkog procesa."

S razvitkom političkog procesa mnogi analitičari prognoziraju sve veći pritisak američke javnosti koja će tražiti što skorije povlačenje američkih vojnika iz Iraka i prebacivanje odgovornosti za sigurnost u toj zemlji na same Iračane

XS
SM
MD
LG