Linkovi

Do većeg Vijeća sigurnosti - glasanjem ili konsenzusom?


Plan o reformi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda uključivao bi i moguće povećanje broja stalnih članica ovog izvršnog tijela svjetske organizacije. Koje će zemlje postati stalne članice, uz postojećih pet – Ameriku, Rusiju, Kinu, Britaniju i Francusku? Ovo je pitanje uzburkalo dugo zatomljene strasti na East Riveru – o čemu govori prilog Petera Heinleina.

Članice neformalne skupine “Ujedinjeni za konsenzus” zalažu se za stvaranje nove kategorije u članstvu Ujedinjenih naroda: “polu-stalne članice” Vijeća sigurnost koja bi svake četiri godine bila birana po regionalnom principu. Ove se zemlje protive ideji da se – imenuje šest novih, stalnih članica Vijeća, koje ne bi bile predmet periodičnih reizbora.

Međutim, Njemačka, Japan, Indija i Brazil zajednički su zatražile da ih se imenuje stalnim članicama. Preostale dvije aspirantice za stalno mjesto u Vijeću sigurnosti su afričke zemlje, vjerojatno Južna Afrika, te Nigerija odnosno Egipat.

Države iz neformalne skupine “Ujedinjeni za konsenzus” protive se kandidaturi za stalno mjesto u Vijeću neke od ovih država. Primjerice, Italija ne želi da Njemačka postane stalna članica Vijeća sigurnosti; Pakistan se protivi kandidaturi Indije; Meksiko – Brazila.

Kina ne želi da stalni član Vijeća sigurnosti postane Japan. Kineski veleposlanik u svjetskoj organizaciji naglašava važnost “konsenzusa”, kada je u pitanju moguće biranje novih stalnih članica Vijeća sigurnosti: "Mislim da je konsenzus najvažniji. Kod ovako važnog pitanja, ako nema konsenzusa, Ujedinjeni će narodi biti vrlo podijeljeni."

Međutim, njemački veleposlanik u Ujedinjenim narodima, Gunter Pleuger ismijao je ideju “konsenzusa među članicama”, kada je u pitanju izbor stalnih članica Vijeća sigurnosti. “Potraga za konsenzusom je recept za opću pasivnost” – rekao je u govoru u glavnoj skupštini UN-a njemački diplomat i dodao: "Nemojmo se zavaravati. Svima je jasno da konsenzus nije moguć, kada je u pitanju ovako složen problem."

Njemačka se zalaže da se već sljedeći mjesec, a najkasnije u lipnju, donese odluka o reformi Vijeća sigurnosti. To je iznenadilo mnoge, jer je postojalo uvjerenje da bi se o ovom pitanju moglo najranije govoriti u rujnu, na summitu svjetskih čelnika, na zasjedanju novog saziva Glavne skupštine UN-a.

U New York su odmah došli čelnici diplomacija Italije, Pakistana, Meksika, Južne Koreje, Argentine i Španjolske – kako bi blokirali prebrzo najavljenu reformu. Talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini izjavio je da je konsenzus u izboru novih stalnih članica od ključne važnosti: "Ne mislim da traženje što šireg konsenzusa predstavlja namjerno blokiranje odnosno odugovlačenje reforme. Upravo suprotno, mislim da je potraga za konsenzusom doabr način da se oživi rad Ujedinjenih naroda."

Veleposlanik Južne Koreje bio je još odrešitiji. On je upozorio da bi svako imenovanje novih stalnih članica Vijeća sigurnosti – bez širokog konsenzusa svih članica – moglo ugroziti opću reformu svjetske organizacije.

XS
SM
MD
LG