Linkovi

Japan, Brazil, Indija i Njemačka zajedno lobiraju za stalna mjesta u Vijeću sigurnosti (25/9/04) - 2004-09-24


Japan, Brazil, Indija i Njemačka udružili su snage kako bi se izborili za stalna mjesta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Njihovi diplomatski napori dolaze u jeku rasprava o reformi i proširenju izvršnog tijela svjetske organizacije.

Diplomati iz Japana, Brazila, Indije i Njemačke rukovanjem su “zapečatili” dogovor o međusobnoj podršci u naporu da osiguraju stalna mjesta u Vijeću sigurnosti. Japanski premijer Junichiro Koizumi izjavio je u govoru tijekom debate u Glavnoj skupštini da njegova zemlja ima pravo tražiti stalno mjesto - zbog njezina aktivna angažmana na svjetskoj sceni: "Uloga Japana u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti postaje sve veća. A to je upravo i zadatak Vijeća sigurnosti. Smatramo da dosadašnji angažman Japana predstavlja solidan temelj za stalno članstvo u Vijeću.

Tu je još jedan važan čimbenik. Japan podmiruje petinu ukupnih godišnjih troškova svjetske organizacije. Ovaj je novčani doprinos – podsjetio je japanski ministar vanjskih poslova – veći od ukupnog zbroja britanskog, francuskog, ruskog i kineskog godišnjeg doprinosa. "Sjedinjene Države su najveći donator Ujedinjenih naroda. Japan je odmah iza njih. Zbrojite ukupan doprinos svih ostalih zemalja, i vidjet ćete da je on manji od svote koju UN-u daje naša zemlja. Ova se činjenica ne može ignorirati" - rekao je u nedavnom govoru japanski ministar vanjskih poslova.

Panel Ujedinjenih naroda razmatra proširenje Vijeća sigurnosti, kako bi ono odražavalo nove realnosti na početku novog stoljeća, a ne stvarnost od prije šezdeset godina, nakon drugog svjetskog rata. Kada je u pitanju godišnji proračun svjetske organizacije, iza Amerike i Japana dolazi Njemačka. Njezin predstavnik, ambasador Gunter Pleuger kaže da će Vijeće sigurnosti u budućnosti biti relevantno jedino ako se reformira:

"Potrebni su nam novi instrumenti, za nove izazove – za terorizam, za oružje masovnog uništavanja, za rješavanje problema vezanih uz takozvane propale države. Da bi to efikasno učinili, potrebne su dvije stvari: prvo Vijeće sigurnosti treba donositi legitimne odluke. Drugo, one će biti legitimne jedino ako Vijeće sigurnosti bude reprezentativno tijelo. Da bi se ojačala legitimnost, treba poraditi na tome da Vijeće zaista održava realnost, da predstavlja što više članica."

Diplomati iz Japana, Njemačke, Brazila i Indije smatraju da bi do proširenja Vijeća sigurnosti moglo doći već sljedeće godine. Predviđa se i stalno mjesto za jednu državu iz Afrike. No, drugi nisu toliko optmistični. Naime, promjena Povelje UN-a zahtjeva pristanak od najmanje dvije trećine članica i svih stalnih članica Vijeća sigurnosti. A, Kina se u prošlosti protivila da Japan postane stalna članica Vijeća sigurnosti. Washington se – tvrde neki diplomati - prilično hladno odnosi prema želji Berlina, zbog njemačkog protivljenja intervenciji u Iraku. A Pakistan se protivi indijskom ulazu u ovaj utjecajni i moćni klub. “Većina članica UN-a protivi se stvaranju novih centara privilegije i moći” – rekao je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf.

XS
SM
MD
LG