Linkovi

Ekonomske i društvene razlike između crnaca i bijelaca i dalje znatne


Ekonomske razlike između bijelaca i crnaca u Americi i dalje su znatne – glasi zaključak godišnjeg izvješće najstarije crnačke organizacije koja se bori za društveni i gospodarski napredak Amerikanaca afričkog podrijetla. Izvješće koje je objavila Nacionalna urbana liga poziva vladu i Kongres da više porade na uklanjanju sve većih razlika među rasama.

Nakon što je tijekom prošlog desetljeća u crnačkoj zajednici zabilježen pad neuposlenosti, kao i izvjestan rast prihoda, posljednjenjih godina zamjetna je stagnacija. Statistički “indeks nejednakosti”, kojeg svake godine objavljuje Nacionalna urbana liga, dokumentira razlike u plaćama, vlasništvu nekretnina, obrazovanju, zdravlju i društvenom angažmanu između crnaca i bijelaca.

James Diffley, iz organizacije Global Insight, koja je provela istraživanje, kaže da se stanje 2005. godine, u odnosu na prethodnu godinu, nije promijenilo: "Ako pogledamo statistiku, položaj crnaca je za 27 posto niži od položaja bijelaca. Prema našem indeksu, prosječni prihod jednog crnca iznosi tek 61 posto prosječnog prihoda jednog bijelca. 24 posto crnaca živi ispod državno određene granice siromaštva – dvostruko više nego što je slučaj kod bijelaca."

U afro-američkoj je zajednici stopa neuposlenosti također barem dvostruko viša. “Podaci vas u svakom slučaju otrijezne, no činjenice su onakve kakve jesu” – kaže Marc Morial, predsjednik Nacionalne urbane lige, najstarije organizacije američkih crnaca koja se bori za njihov društveni i gospodarski boljitak.

Na nedavno održanom godišnjem skupu ove organizacije, u Washingtonu, Morial je upozorio da brzo bogaćenje uskog sloja bijelaca stavlja u opasnost sve ostale: "Imućni bijeli sloj uskoro će za sobom ostaviti i bijelu srednju klasu, kao i gradsko stanovništvo, pogotovo obitelji afričkog ili južnoameričkog podrijetla. Mislim da bi kao društvo trebali usvojiti ocjenu da gospodarska nejednakost šteti svima, čak i onima koji žive u blagostanju."

Izvješće Nacionalne urbane lige navodi niz preporuka kako bi se smanjile ekonomske razlike. Preporučuje se proširenje nekih odredbi iz Zakona o glasačkom pravu, iz 1965. godine, povećanje od države zajamčene minimalne nadnice, uvođenje veće državne pomoći za poduzetnike iz crnačke zajenice te proširenje državnih programa za doškolovanje.

Marc Morial se također zalaže za osnivanje ne-stranačke komisije koja bi proučila gospodarske i poslovne šanse crnaca u američkom društvu: "Potrebno je da političari iz obje stranke, iz oba doma Kongresa, shvate da je osiguranje ekonomskih šansi za sve građane – njihova odgovornost. To je pitanje pitanje ljudskih prava, u 21. stoljeću."

Marc Morial također je poslao svojevrstan izazov vlastitoj zajednici – da se više angažira u društvenom i političkom životu. “Zaostajanje ćemo izbjeći jedino ako se bude čuo i naš glas. Jedino ćemo tako postići zajednički cilj svih Amerikanaca – ekonomsku šansu za uspjeh svakog građanina, kao i blagostanje svakog čovjeka” – rekao je predsjednik Nacionalne urbane lige.

XS
SM
MD
LG