Linkovi

Kulturni centar u Fort Laudedaleu slavi naslijeđe etničkih zajednica podrijetlom iz Afrike (10/2/05) - 2005-02-10


Veljača je mjesec u kojem se u Sjedinjenim Državama odaje počast kulturnom naslijeđu Amerikanaca afričkog podrijetla. Južna područja Floride dom su milijunima useljenika, među kojima značajno mjesto ima useljenička zajednica s Kariba. Tu je i brojna autohtona zajednica Amerikanaca afričkog podrijetla. Pripadnici ove dvije skupine često se sreću u Kulturnom centru u Fort Lauderdaleu, u sklopu kojeg je i vrlo dobro orpemljena knjižnica.

Kulturni centar i knjižnica u Fort Lauderdaleu posjeduju zbirku od 75 tisuća predmeta – zvučnih zapisa, knjiga, dokumenata i umjetnina – koje su dio kulturnog naslijeđa američkih crnaca. Knjižnica u Fort Lauderdaleu jedno je od tri takva mjesta u Sjedinjenim Državama. Pearl Woolridge, kustos ove zbirke, kaže da je zanimanje za zbirku vrlo veliko. “Većinu posjetitelja zanima lokalna povijest – primjerice, tko su bili prvi crnci u okrugu Broward” – kaže ona i dodaje: "Mi smo jedinstveni u zemlji po tome što su se u Južnoj Floridi koncentrirale sve etničke skupine koje su podrijetlom iz Afrike. Znanstvenike psoebno zanimaju kontakti između tih skupina kroz povijest."

Knjižnica i kulturni centar otvoreni su prije tri godine. U sastavu im je i dvorana s 300 sjedala te posebna dječja zbirka. Direktorica ove ustanove, Julie Hunter, kaže da je riječ o središtu kulturnog života cijele zajednice: "Ovdje se događa sve što je važno za nas, kao grupu. Ovdje ima mjesta za sve što je povezano s afro-američkom zajednicom, kao i afričkom dijasporom općenito. Također, naši članovi ovdje uče svakodnevne stvari – kako se služiti kompjuterom ili bibliotečnim fondom, kako saznati više o vlastitom kulturnom naslijeđu. Bake i djede ovdje imaju posebno organizirane čitaonice, gdje djeci mogu čitati pripovjetke."

Godišnje kulturni centar i knjižnicu u Fort Lauderdaleu posjeti oko 300 tisuća ljudi. Knjižničarka Janice Baker vodi tečaj o tome kako započeti s vlastitim biznisom: "Učimo ih kako otvoriti vlastitu poduzetničku tvrtku. Mnogo ljudi ne zna kako se to radi, kako biti uspješan poslovan čovjek…Naš je zadatak da ih tome naučimo."

Jenice Baker kaže da joj posjetitelji često kažu da im se “život promijenio na bolje”, zbog nekog programa ili tečaja kojeg su pohađali u ovom kulturnom centru.

XS
SM
MD
LG