Linkovi

'Globalni Jug - rastuća sila Katoličke crkve'


“Globalni Jug – rastuća sila Katoličke crkve” naslov je pod kojim Christian Science Monitor piše o trendu širenja katoličanstva u zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike. Jedan vatikanski ekspert kaže da Jug postaje sve više centar energije kršćanstva i da postoji snažna struja koja smatra da bi papa iz zemalja u razvoju bio prikladniji poglavar Rimo-katoličke crkve. Naime, dvije trećine katolika danas dolazi upravo iz takvih zemalja.

Prema Centru za proučavanje globalnog kršćanstva, smještenom u South Hamiltonu u saveznoj državi Massachusetts, demografsko središte kršćanskog svijeta danas se nalazi u Tumbuktuu, u pretežito muslimanskoj afričkj zemlji Maliju. Kako se broj afričkih kršćana bude povećavao, a europske crkve nastavile prazniti, do 2100. godine demografski centar krđćanstva bit će pomaknut još južnije, u Sokoto u Nigeriji. Tada će, procjenjuju stručnjaci omjer kršćana s Juga i Sjevera biti tri naprema jedan.

Evo još nekoliko zanimljivih podataka koji ilustriraju opisani trend. Od 1900. godine broj kršćana u Africi povećao se sa osam milijuna i 700 tisuća na 390 milijuna što predstavlja povećanje od 4,400 posto. Do 2025. procjenjuje se da će u Africi biti 600 milijuna kršćana. U istom razdoblju u Europi, broj kršćana uključujući i pravoslavce, past će za 18 milijuna. U Europi službeno ima 531 milijun kršćana što ih čini najvećom pojedinačnom skupinom na svijetu. Međutim, svega deset posto njih odlazi u crkve, piše u Christian Science Monitoru koji dodaje da Rimo-katolička crkva bilježi istovjetni trend kao kršćanstvo u cjelini.

Dok neki vjeruju da je došlo vrijeme za papu iz zemalja u razvoju malo je onih koji drže da je Rimo-katolička crkva spremna za crnog papu. Neki stručnjaci očekuju da će papinski položaj dobiti neki Talijan što je tradicija koja se održavala gotovo 500 godina do izbora pape Ivana Pavla Drugoga. “Svijet se mijenja, ali crkva ne”, ističe jedan vatikanski izbor.

Za današnji pregled tiska izdvajamo i jedan članak iz Los Angeles Timesa o vojnim regruterima koji zalaze u američke srednje škole i vrbuju učenike da se priključe oružanim snagama. Sa sukobom u Iraku koji ulazi u treću godinu, marinci u prva tri mjeseca ove godine po prvi put u deset godina nisu ispunili kvotu novih regruta. Slično je i sa Kopnenom vojskom i Nacionalnom gardom.

Stoga, kako piše Los Angeles Times, marinci i kopnena vojska namjeravaju ove godine povećati broj regrutera, ali i “prodrijeti” dublje u srednje škole, naročito one lošije, u siromašnijim područjima, iz kojih malo učenika ide na studij. Regruteri imaju posebne taktike pa tako, na primjer, kupuju učenicima karte za maturalno večer ako pristanu da im se pošalje informacijski paket o novačenju. Bilo je slučajeva i da dolaze na školske plesove i da nazoče sastancima školskog osoblja. Takva taktika nailazi na kritike, a u nekim školama im zabranjuju ulazak što ranije nije bio slučaj, piše u Los Angeles Timesu.

XS
SM
MD
LG