Linkovi

Houston, 'najopasniji' američki grad, još uvijek sigurniji od Praga


Luksemburg je najsigurnije mjesto na Zemlji, a Bagdad najmanje sigurno.

Velike multinacionalne korporacije iz poslovnih razloga često sele svoje uposlenike u gradove diljem svijeta. Mnoge od tih kompanija angažiraju konzultantsku tvrtku Mercer Human Resource kako bi pomogla u utvrđivanju najpovoljnijih gradova za vođenje biznisa.

Rebecca Powers, viši savjetnik u Merceru, kaže da je najvažniji element u mjerenju kvalitete života u nekom gradu osobna i opća sigurnost: "Osobnu i opću sigurnost mjerimo putem više čimbenika. Prvo pokušavamo utvrditi razinu nasilnih zločina. Zatim se utvrđuje stabilnost vlade , a potom, odnos određene zemlje sa susjedima. Pri izračunavanju osobne i opće sigurnosti uzimamo u obzir i cenzuru i ograničenja osobne slobode jer je uvriježeno mišljenje da u veoma represivnom društvu postoji veći potecijal za nemire i nasilje."

U istraživanju Mercer Human Resourcea najbolje rezultate ostvarili su gradovi na sjeveru Europe, a Rebeca Powers pojašnjava kakva je situacija u drugim regijama svijeta: "Ako se pogleda stanje u Aziji, onda dobre rezultate imaju japanski gradovi te neki u južnoj hemisferi, u Novom Zelandu i Australiji. Japanski gradovi ipak nisu u vrhu zbog problema prenapučenosti."

Američki gradovi također nisu u vrhu po sigurnosti. Kanadske i europske lokacije tradicionalno su bolje rangirane. "Razina nasilja veća je u Sjedinjenim Državma nego u bilo kojoj od navedenih lokacija, a to je slučaj već godinama. U odnosu prema drugim dijelovima svijeta, osim europskih i kanadskih, američki gradovi se ipak ne mogu smatrati nesigurnima. Washington je, na primjer, 42. od 215 gradova" - objašnjava naša sugovornica.

Od drugih rezultata izdvajamo da je Moskva 170. i da je pala zbog terorizma, cenzure i zločina. Houston, u Teksasu, najgore je plasirani američki grad, 68., tek neznatno bolji od Praga i Kuala Lumpura.

XS
SM
MD
LG