Linkovi

Sve teže kazne za privredni kriminal (4/7/03) - 2003-07-03


U Sjedinjenim Državama zatvorske kazne postaju sve strože i duže za mnoge od tzv. "zločinaca s bijelim ovratnikom", odnosno osoba krivih za privredni kriminal. Razlog tome su poslovni skandali kao što je bio Enron i preporuke sucima za izricanje strožih kazni. Nekoliko osuđenika prijevare i krađe počinjene dok su se nalazili na direktorskim položajima upućeno je u vrlo stroge zatvore, a ne u zatvore s minimalnom sigurnošću koje su mnogi posprdno nazivali odmaralištima.

Nakon nedavnog niza bankovnih i poslovnih skandala koji su u nekim slučajevima lišili uposlenike i ulagače njihove životne ušteđevine, Ministarstvo pravosuđa je značajno ograničilo tzv. vansudske nagodbe koje su omogućavale mnogim poslovnim prevarantima da služe kratke kazne u zatvorima u kojima nema ubojica, silovatelja i drugih nasilnih prekršitelja. Kongres je usvojio zakon kojim se dopušta udvostručavanje kazni za neke od takvih kaznenih djela i to na deset i čak i dvadeset godina zatvora.

Optuženici kao što je John Rusnak, trgovac valutama iz Baltimorea, koji je sakrio oko 700 milijuna dolara gubitaka, dobivaju sve teže zatvorske kazne, koje izdržavaju u saveznim zatvorima s drugim kriminalcima.

Tužitelj savezne države Maryland Thomas Di Biago koji je sudjelovao u procesu protiv Johna Rusnaka, kaže da su predsjednik Bush i ministar pravosuđa John Aschroft postavili kao prioritet agresivno krivično gonjenje i kažnjavanje privrednog kriminala.

"Prije se mislilo "Čovjek ukrade sto tisuća dolara od banke. Nije veliki problem. Dođe osiguravajuće društvo i to nadoknadi. Njega otpuste i sve je u redu. Radi se o pohlepi, zločinu s novcem i nema toliko žrtava". Mislim da je prošle godine postalo kristalno jasno da postoje stvarne žrtve. Stvarni ljudi gube svoja radna mjesta i ušteđevine. Ovi kriminalci su isto što i trgovci drogama. Oni su poput pljačkaša banaka i zato im je mjesto u zatvoru," ističe gospodin di Biago.

David Irwin je odvjetnik koji je branio Johna Rusnaka. Po njegovim riječima, osuđenik je možda zaslužio da bude osuđen, zaslužio je da izgubi posao i položaj u zajednici, ali nije zaslužio da ga se slomi kako bi se pokazalo da je društvo oštro prema privrednim kriminalcima, kao što je Rusnak, koji sada izdržava kaznu u jednom saveznom zatvoru u New Jerseyu.

"Svaki je slučaj različit. Svaka je osoba različita. A sudski sustav, po mom mišljenju, ne smije donositi ovako široke presude. Moj klijent je jedna vrlo pristojna osoba. Mislim da je zatvaranje ljudi, osim onih koji su počinili najnasilnija djela, nema puno smisla i da je bacanje novca," kaže gospodin Irvin.

Mnogi stručnjaci smatraju da privredni kriminalci mogu vrlo lako umanjiti svoje kazne na višim instancama tako da unajme vrhunske odvjetnike, ukažu na svoj dobrotvorni rad i dovedu niz svjedoka koji će svjedočiti o njihovom pozitivnom karakteru. To međutim nije moguće običnim kriminalcima kao što su provalnici, pljačkaši silovatelji i slično. A sve donedavno to se održavalo i u disparitetu izrečenih kazni.

XS
SM
MD
LG