Linkovi

U Arizoni prijeti sukob protivnika ilegalnog useljavanja i latinoameričke kriminalne bande


Na jugozapadu Sjedinjenih Država uz granicu savezne države Arizona s Meksikom – potencijalno opasna situacija. Granicu već mjesecima obilaze patrole samo-organizirane dragovoljačke udruge koja nastoji spriječiti prijelaz ilegalnih usljenika iz Južne Amerike u Sjedinjene Države.

Sada je pak dolazak svojih članova u ovo pogranično područje najavila i Mara Salvatrucha, latinoamerička urbana banda koja djeluje u Americi, ali i u Hondurasu i Salvadoru. Cilj joj je obračunati se s protivnicima ilegalnog useljavanja. Ova centralnoamerička banda krijumčari droge, oružje i ilegalne useljenike. Preko granice s Arizonom godišnje u Ameriku uđe oko pola milijuna ilegalnih useljenika.

******

U vezi s ilegalnim useljavanjem i vijest da Vrhovni sud Sjedinjenih Država razmatra pravne argumente obje strane u sporu o smrtnoj kazni koja je dosuđena jednom strancu, koji tvrdi da su mu prekršena građanska prava. Riječ je o slučaju jednog meksičkog državljana, člana kriminalne bande, koji je osuđen na smrt zbog silovaja i ubojstva dvije djevojčice u Teksasu.

Osuđeni tvrdi da mu nakon uhićenja američka policija nije dopustila da kontaktira meksički konzulat – što je po međunarodnom pravu trebala učiniti. U američkim zatvorima je okupno 51 meksički državljanin, osuđen na smrt, koji tvrdi da su mu na ovaj način prekršena prava.

Međunarodni sud pravde presudio je da su Sjedinjene Države ovakvim postupkom prekršile međunarodno pravo. Predsjednik Bush izjavio je da savezne države trebaju postupiti u skaldu s ovom odlukom međunarodnog suda, te da se predmeti ovih osuđenih meksičkih državljana trebaju ponovno razmotriti.

XS
SM
MD
LG