Linkovi

Čelnici EU danas o nominaciji Paula Wolfowitza


Čelnici Europske unije će na današnjem summitu raspravljati o nominaciji zamjenika američkog ministra obrane Paula Wolfowitza za predsjednika Svjetske banke, nakon što je on pristao sastati se s europskim dužnosnicima da bi im objasnio svoje stavove. Njegova nominacija izazvala je burne reakcije u mnogim dijelovima Europe, gdje ga mnogi smatraju kontroverznom ličnošću.

Posljedice rata u Iraku, koji je otvorio jaz između Europe i Sjedinjenih Država, znatno utječu na europske stavove o Wolfowitzevoj nominaciji.

"Prošireno je uvjerenje da se Wolfowitz od početka zalagao za rat protiv Iraka, a s obzirom da većina Europljana taj rat smatra nepravednim, Wolfowitza se smatra negativcem," kaže Michael Emerson, visoki znanstveni suradnik Centra za studije europske politike u Bruxellesu. On, međutim, dodaje da Wolfowitzu ne nedostaju potrebne kvalifikacije, te da za njegovo imenovanje već postoji presedan.

"On je bio vrlo impresivan profesor međunarodnih odnosa prije nego što je preuzeo dužnost u Ministarstvu obrane. On je vrlo oštrouman intelektualac. Mogao bi biti vrlo dinamičan i odlučan predsjednik Svjetske banke. Prije njega, sličnom putanjom išao je Robert McNamarra, bivši ministar obrane u doba predsjednika Kennedya i Johnsona, koji je nakon toga postao predsjednik Svjetske banke," podsjeća Emerson.

McNamara je u svoje doba bio kontroverzan zbog svoje uloge u ratu u Vijetnamu. Diplomati kažu da Europa vjerojatno neće blokirati nominaciju Paula Wolfowitza u trenutku kada pokušava nadići preostala razilaženja s Washihgtonom oko rata u Iraku. Uz to, Bruxelles je priopćio da je Wolfowitz prihvatio poziv da se sastane s povjerenikom Europske unije Louisom Michelom, s kojim će razgovarati o ključnim misijama Svjetske banke, odnosno, o razvoju i borbi protiv siromaštva.

XS
SM
MD
LG