Linkovi

CSM: 'Širi se jaz u Bushovoj vanjskopolitičkoj ekipi' (17/2/04) - 2004-02-17


'Širi se jaz u Bushovoj vanjskopolitičkoj ekipi', naslov je članka u bostonskom "Christian Science Monitoru", s podnaslovom: 'Pristaše Powellovog multilateralizma u sukobu sa samodostatnim konzervativcima oko usmjerenja administracije.' Kada se govori o Iraku, čitava vansjkopolitička ekipa administracije predsjednika Busha govori isto: unatoč krivih obavještajnih podataka, predsjednikova odluka o pokretanju rata bila je ispravna.

No, iza ovakvog jedinstva, čuju se disonantni glasovi koji dopiru do samih vrhova administracije. Više-manje javna je tajna da će ključni članovi predsjednikove vanjskopolitičke ekipe napustiti svoje položaje na kraju mandata gospodina Busha, uključujući i savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezu Rice i državnog tajnika Colina Powella. U toj atmosferi, piše bostonski list, neki već brinu o tome kako će ih zapamtiti povijest. Državni tajnik Colin Powell, kako ističe "Christian Science Monitor", svojim nedavnim potezima jasno pokazuje da brine o tome što o njemu pišu povjesničari. Svom entuzijazmu za rat u Iraku, on je dao dodatnu oznaku - 'možda bi savjetovao drugačije poteze da je prije godinu dana znao ono što sada zna'.

Isto tako, on ponavlja svoj stav o potrebi za međunarodnom suradnjom i dogovorom. U ozračju predizborne kampanje, javnosti takvi signali nisu beznačajni, ističe Monitor, dodajući: 'Kada znate da je za čelno mjesto diplomacije zainteresiran sadašnji zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz, onda to javnosti šalje potpuno drugačiju poruku nego kada bi se kao mogućeg nasljednika Colina Powella spominjalo, recimo, senatore Richarda Lugara ili Chucka Hagela, poznate umjerene republikance.'

"New York Times" piše o temi koja se ne bavi imenima u administraciji, nego temom koja bi mogla postati prilično vruća u predizbornim raspravama - istospolnim brakovima. Kako izvješćuje njujorški list, u San Franciscu su stotine homoseksualnih i lezbijskih parova praktički zakrčile gradsku vijećnicu u nastojanju da se domognu vjenčane dozvole prije današnje sudske rasprave koja bi mogla blokirati izdavanje takvih dozvola u ovom gradu. Californija kao država, naime, zabranjuje istospolne brakove, ali je gradonačelnik San Francisca - slijedeći primjer Vrhovnog suda iz Massachusettsa - brak proglasio ustavnim pravom svih ljudi.

Od četvrtka, kada je donešena gradonačelnikova uredba, u San Franciscu je sklopljeno dvije i pol tisuće istospolnih brakova. Većinom se radi o parovima koji i žive u gradu ili njegovoj okolici, ali oko 150 parova je doputovalo iz Los Angelesa, San Diega i drugih kalifornijskih gradova, a barem pedesetak iz drugih američkih saveznih država. Četiri su para doputovala iz inozemstva: iz Novog Zelanda, Švicarske, Nizozemske i Tajlanda. No, kako piše "New York Times" danas će sud najvjerojatnije zabraniti daljnje vjenčavanje istospolnih parova, što Californiju vodi na put Massachusettsa - raspravu pred vrhovnim sudom.

XS
SM
MD
LG