Linkovi

Vozačke dozvole u rukama ilegalnih useljenika - problem nacionalne sigurnosti? (9/12/04) - 2004-12-08


Zakon o reformi američkog obavještajnog sustava, koji je usvojen u Zastupničkom domu Kongresa, a uskoro bi trebao dobiti i podršku Senata, ne sadrži jedan od kontroverznijih prijedloga – da se strogo ograniči mogućnost da ilegalni useljenici u Ameriku dobijaju vozačke dozvole. Bez obzira na to što ovaj prijedlog nije prošao, o njemu će se i dalje vrlo mnogo govoriti.

Nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001., u Americi postoji široka podrška za reformu obavještajnog sustava. No, predložena reforma je opsežna i zadire u mnoga područja života – i tu često dolazi do razlika. Jedno od kontroverznih pitanja je: treba li nastaviti sa sadašnjom praksom da se ilegalnim useljenicima - kojih je prema nekim procjenama u Americi između 10 i 15 milijuna – bez problema izdaju vozačke dozvole? Vozačku dozvolu, koja je u Americi često i jedino sredstvo osobne identifikacije, izdaju lokalne vlasti.

Predlagatelji reforme obavještajnog sustava željeli su da se ograniči ovlast lokalnih organa, odnosno da podnosilac zahtjeva za vozačku dozvolu mora pokazati ispravu o državljanstvu ili o zakonitom prebivalištu u Sjedinjenim Državama. No, taj prijedlog na kraju nije usvojen – i sve ostaje po starom.

Ira Mehlman iz Federacije za reformu imigracionog sustava, smatra da to nije dobro – jer kako kaže – teroristima je olakšan posao: "Istražna komisija koja je utvrđivala zbog čega je došlo do terorističkih napada na New York i Washington upozorila je da je kod nas vrlo lako – odnosno previše lako – dobiti vozačku dozvolu. 19 terorista koji su u rujnu 2001. oteli avione i obrušili se u zgrade posjedovalo je ukupno 63 vozačke dozvole, na više različitih izmišljenih imena. Teroristi su znali da je u Americi vozačka dozvola glavno sredstvo osobne identifikacije, i znali su da postoje mnoge rupe u zakonu. Te rupe u zakonu moći će iskoristiti i teroristi u budućnosti."

Međutim, organizacije koje zastupaju interese useljenika iz Meksika i Južne Amerike uopće, zadovoljne su što je komprimisni prijedlog o reformi oabvještajnog sustava “ispustio” ovu ideju. Naime, većina useljenika u Ameriku, i ilegalnih i legalnih – je upravo iz Južne Amerike.

"Ograničenja na izdavanje vozačkih dozvola ne bi nas učinila ništa sigurnijima. Teroristi bi ih nabavili bez obzira na ošriji zakon…" - smatra Flavia Jimenez iz La Raze, najveće organizacije koja zastupa interese Amerikanaca južnoameričkog podrijetla. Ona upozorava da je u Americi automobil nasušna potreba te da je zbog toga najbolje da svatko tko vozi – ima ispravno izdanu vozačku dozvolu. Osim borbe protiv terorizma, treba sagledati i problematiku sigurnosti na cesti – smatra Flavia Jimenez.

S druge strane, Ira Mehlman upozorava da se izdavanjem vozačkih dozvola ljudima koji su ilegalno ušli u zemlju ohrabruje kršenje zakona – do kojeg dolazi samim ilegalnim prelaskom američke državne granice.

XS
SM
MD
LG