Linkovi

Stipendije sve češće dobivaju najbolji, a ne najsiromašniji


Najtiražniji američki dnevnik USA Today kritizira najnoviji trend da se studentske stipendije sve češće daju na temelju ocjena dobivenih u srednjoj školi a sve rijeđe na temelju stvarne, materijalne potrebe konkretnog studenta.

“Time novčana pomoć, od strane države ali i iz privatnih fondova, odlazi onima kojima možda i nije toliko potrebna, dok se odbijaju budući brucoši iz siromašnijih obitelji” – piše USA Today.

Profesori državnog sveučilišnog sustava u Kaliforniji upozoravaju da će se zbog ovakve prakse smanjiti broj studenata iz manjinskih skupina.

Statistike pokazuju da je 1999. godine 44 posto stipendija koje dodjeljuju sveučilišta išlo studentima s najboljim ocjenama. Danas najboljima ide 54 posto takvih stipendija. 1983. lokalne su vlasti, na temelju dobrih ocjena, dodjeljivale tek deset posto svojih stipendija – ostale su se dodjeljivale na temelju imovnog stanja kandidata. 2002. godine na temelju dobrih ocjena podjeljeno je 25 posto takvih stipendija. Trećina studentskih stipendija iz saveznih fondova danas se dijeli na temelju kvalitete prethodnog akademskog rada – dok su prije deset godina sve takve stipendije bile dijeljene na temelju imovinog stanja obitelji konkretnog studenta. Popularne Pell stipendije – namijenjene siromašnijim studentima – razmjerno sve su manje, primjećuje USA Today.

“Novčana pomoć studentima trebala bi se davati po oba kriterija, no otišlo se predaleko u želji da pomognemo najboljima, na uštrb onih studenata kojima je novac najpotrebniji” – piše u komentaru ovog lista.

******

Dnevnik New York Times piše o prijeporu na sveučilištu Columbia, gdje se neki studenti židovskog podrijetla žale na anti-semitizam i atmosferu zastrašivanja na katedri za srednjeistočne studije.

Oni tvrde da im je na nekim kolegijima bilo neugodno jer su ih pro-palestinski profesori provocirali zbog iskazanog mišljenja, a da se atmosfera zastrašivanja znala osjetiti i izvan nastave, na kampusu. Ovi studenti tvrde da uprava sveučilišta već godinama ignorira njihove pritužbe.

Dekan Columbije Lee Bollinger reagirao je neposredno prije objavljivanja izvješća komisije koja je istražila ove incidente. Rekao je da akademska sloboda ima izvjesna ograničenja, te da na sveučilištu “postoje i druge vrijednosti koje se ne smiju potisnuti u drugi plan – primjerice poštivanje mišljenja svakog studenta te obveza nastavnika da prezentiraju gradivo na objektivan način, upoznajući studente sa svom složenošću problema.”

“S druge strane, apsurdno je optužiti Columbiju da je anti-semitski fakultet” – rekao je Lee Bollinger.

XS
SM
MD
LG