Linkovi

Kalifornijskim brucošima upis na fakultet više nije 'zajamčen' (10/6/04) - 2004-06-09


Prije otprilike pola stoljeća američka savezna država Californija obećala je svojim srednjoškolcima da ukoliko budu imali dobre ocjene u srednjoj školi, država će im zajamčiti upis na jedno od dva javna sveučilišta – na University of California ili na California State University. Svako od njih predstavlja ogromnu mrežu različitih visokoškolskih ustanova. Međutim, najnovijim prijedlogom guvernera Arnolda Schwarzeneggera zapravo bi se prekršilo to obećanje.

Tamryn Miller nije trebala imati nikakvih problema da uđe na Sveučilište Californije u Santa Cruzu. Polazi četvrti razred srednje škole Burlingame i – od moguća 4.0., ima prosjek od 3.8 iz svih predmeta. K tome, radi i kao dragovoljka, igra nogomet, a nedavno je primila i pohvalu za postignute akademske uspjehe koji je potpisao predsjednik Bush. Dakle, kad je primila pismo s obaviješću da nije primljena na ovaj fakultet, bila je iznenađena: "Zapravo me odbijenica slomila. Izgubila sam živce, taj je fakultet bio moj prvi izbor i uopće sebe ne mogu zamisliti na nekom drugom fakultetu."

Dok sjedi u uredu školskog savjetnika djeluje više srdito negoli uznemireno. Učinila je sve što je trebalo da je prime na fakultet. "Učinila sam više negoli je trebalo da se kvalificiram za Sveučilište Califonije. Imam sve ono što su nam još u prvom razredu rekli da je potrebno. I sad kad nisam primljena, pitam se što se dogodilo s obećanjem koje su nam dali prije četiri godine."

A to je obećanje prekršeno zbog nedavno postignutog sporazuma o proračunu između guvernera Arnolda Schwazeneggera i čelnika Sveučilišta Californije i Državnog sveučilišta Californije. Californija, naime, ima proračunski manjak od 12 milijardi dolara, od čega najveći dio otpada na financiranje obrazovanja. Prema postignutom sporazumu, sveučilišta su pristala povisiti školarine po treći puta u posljednje dvije godine, te što je izazvalo još više negodovanja, smanjiti broj studenata za 28 tisuća.

Po dogovoru, slijedeće godine bi se broj upsanih povećao, kao i državna subvencija fakultetima. No, to nije nimalo utješno za studente koji ove godine – umjesto da se upisuju na sveučilišta s četverogodišnjim programima, bivaju usmjereni na okružne koleđe, koji traju dvije godine i pružaju slabiju razinu obrazovanja. Povjesničar sa Sveučilišta California u Berkleyu John Douglas kaže: "Ovo je po prvi put da je jedno ovakvo obećanje prekršeno. Još je neobičnije da guverner po prvi puta predlaže da sveučilišni sustav ne primi na studij sve studente koji su za to kvalificirani."

Upravni odbori kalifornijskih državnih sveučilišta bili su prilično podijeljeni glede sporazuma s guvernerom, međutim, naposljetku su ga odobrili. Studenti su na to reagirali – štrajkom. Nekoliko stotina studenata Sveučilišta Californije napustilo je učionice, u znak prosvjeda protiv povećanja školarine. Mnogi od ovih studenata i sami rade kako bi platili školovanje te tvrde da bi ih daljnja povećanja školarine natjerala da napuste fakultet. Postignuti sporazum će razmatrati i članovi zakonodavnog tijela Californije i to pod budnim okom studenata kao što je Tamryn Miller s početka naše priče, ali i cjelokupne javnosti. Jer visoko školstvo je područje gdje mnogi Amerikanci ne pristaju na bilo kakve kompromise.

XS
SM
MD
LG