Linkovi

Izbor 'cimera' - ozbiljan business! (1/9/04) - 2004-08-31


Ovih dana počinje nastava na američkim sveučilištima. U Zanimljivostima iz Amerike govorimo o sve popularnijem načinu izbora “cimera” – vrlo važnom pitanju za brucoše koji stanuju u studentskim domovima.

Do nedavno, studentima prve godine, koji u pravilu moraju živjeti na campusu, u studentskom domu, partnera je birala uprava sveučilišta, najčešće nasumce. Osim spola budućih cimera, nije se mnogo razmišljalo o sličnostima i razlikama odnosno načinu života dvoje ili troje mladih ljudi koji će školsku godinu proživjeti zajedno, u skučenom prostoru studentske sobe.

Takav je način, naravno, često dovodio do sukoba – netko voli spavati dugo, netko uči do ujutro, netko sluša glasnu glazbu, netko puši, netko lumpa i radnim danom…Molbi za premještaj iz sobe u sobu bilo je na tisuće, i zato je primjerice Sveučilište Georgetown, ovdje u Washingtonu, odlučilo brucošima ponuditi mogućnost da sami izaberu osobu s kojom će dijeliti sobu.

Dnevnik Washington Post navodi primjer brucošica Sare Waldman iz Georgije i Audrey Gibbons iz Massachusettsa koje su “kompjuterski sparene” od strane ovog sveučilišta – u skladu s njihovim interesima i načinom života. Desetak mjeseci prije početka nastave one su već izmjenjivale elektronske poruke – razgovarajući o tome kakvog žele cimera, sljedeće godine na Georgetownu.

Na kraju, kada su sve dobro analizirale, shvatile su da su srodne duše - obje su vrlo ambiciozne, vole puno učiti, a zabavljati se jedino vikendom, te da im je objema vrlo važna čistoća sobe u kojoj žive. Tek nakon toga, odlučile su da postanu cimerice i o tome su obavijestile fakultet. Ovaj način izbora cimera ima i svoje kritičare. Naime, odlazak na fakultet je prilika da se prošire horizonti, da se sretnu različiti ljudi. Ako živite s osobom koja vam je vrlo slična, jeste li uopće profitirali? - pitaju se mnogi.

No, pristaše slobodnog izbora cimera navode ovaj argument: jedno je istraživanje pokazalo da osrednji učenici, ako imaju za cimera lošeg đaka, popuštaju u učenju i postaju loši studenti! S kim si takav si. Tu je i činjenica da poznanstva s fakulteta u Americi igraju vrlo važnu ulogu u traženju posla, te u općem profesionalnom uspjehu u životu. Primjerice, osnivač Microsofta Bill Gates svojem je bivšem cimeru ponudio ulogu glavnog poslovnog direktora u pokretanju svoje firme. Prema tome, izbor cimera – ozbiljan je biznis.

XS
SM
MD
LG