Linkovi

'Od države Bosne i Hercegovine postoji jedino fasada'


U američkom Institutu za mir, znanstvenoj organizaciji koja se bavi proučavanjem mirnog rješavanja sukoba, održan je panel o obnovi i stabilizaciji ratom razorenih društava. Institut za mir, koji se nalazi u Washingtonu, financira se novcem iz saveznog proračuna. O dijelu ovog skupa u kojem je bilo riječi o Bosni i Hercegovini i Kosovu prilog je pripremio Barry Wood.

Larry Rossin, umirovljeni američki diplomat koji obnaša dužnost zamjenika međunarodnog civilnog upravitelja na Kosovu, rekao je da je ova pokrajina ostvarila značajan napredak. Ukoliko ne bude novog vala etničkog nasilja, Ujedinjeni će narodi u roku od tri mjeseca razmotriti situaciju i ocijeniti u kojoj je mjeri lokalna vlast dostigla međunarodne standarde. Ako će ocjena biti pozitivna, odredit će se vremenski okvir za pregovore o konačnom statusu ove pokrajine, koja je formalno dio Srbije. Pregovori bi se trebali održati u rujnu – rekao je Larry Rossin, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj.

"Na Kosovu je postignut stvaran napredak. Upravo zbog toga ne bi se trebali prepustiti pasivnosti i zadovoljstvu postignutim. Isto važi i za Kosovare. Situacija je još uvijek vrlo krhka. Dodatni rizik predstavlja činjenica što većinsko stanovništvo vrlo mnogo očekuje od procjene svjetske organizacije o dostignutim standardima" - rekao je Larry Rossin, koji je naveo Kosovo kao "primjer vrlo dobre suradnje između Sjedinjenih Država i Europske unije".

Situacija u Bosni i Hercegovini ocijenjena je na skupu u washingtonskom Institutu za mir znatno nižom ocjenom. Donald Hays, bivši američki diplomat koji je donedavno obnašao dužnost zamjenika civilnog upravitelja u Bosni i Hercegovini smatra da danas – deset godina od Daytonskog mirovnog sporazuma – od te države postoji tek fasada. Bosna i Hercegovina nema ustava a stanovništvo je podijeljeno po nacionalnosti, isto kao i u vrijeme rata. Poseban neuspjeh predstavlja obrazovni sustav – smatra Donald Hays.

"Obrazovanje predstavlja temeljni problem. Škole su i dalje podijeljene po etničkom načelu. U njima se predaje po načelima odvojenog razvoja za tri nacionalne skupine. Naglašava se kulturna i jezična posebnost. Zbog toga, ideja zajedničke države nije zaživjela. Isto se odnosi na tri vjerske zajednice. Tri nacionalne stranke ponašaju se na isti način. Tri nacionalne skupine, u kulturnom i svakom drugom smislu, sve su dalje jedna od druge, umjesto da su bliže" - rekao je Donald Hays.

On je također izjavio da je Bosna i Hercegovina oko deset godina iza drugih europskih zemalja, kada su u pitanju gospodarske reforme. Jedan od razloga za to je činjenica što je većina građana apatična, baš kao što su bili apatični i u komunizmu, te – kako je rekao - “ne traže da političari preuzmu odgovornost za pogrešno vođenje države.”

XS
SM
MD
LG