Linkovi

Petritsch: Hvatanje ratnih zločinaca presudan faktor za budućnost BiH (6/3/02) - 2002-03-06


Govoreći tijekom rasprave koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda organiziralo o Bosni i Hercegovini, povjerenik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost – Javier Solana - istaknuo je da u toj zemlji nije ostvaren napredak dovoljan za njenu transformaciju u stabilnu i neovisnu državu, a Wolfgang Petritsch je pozvao međunarodnu zajednicu da u ovom presudnom trenutku ne izgubi interes za BiH.

Povjerenik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana kaže da se Bosna nalazi na raskrižju. U izvješću koje je podnio Vijeću sigurnosti gospodin Solana ističe da ta zemlja ima izbor - može na agresivan način usvojiti reforme koje mogu voditi do učlanjenja u Europsku uniju ili može izabrati put koji vodi do još veće političke i gospodarske izolacije. Europska unija se priprema preuzeti zapovjedništvo nad međunarodnim policijskim snagama u Bosni i Hercegovini, nakon što Ujedinjenim narodima krajem godine istekne mandat. Vijeće sigurnosti je jučer usvojilo i rezoluciju kojom pozdravlja odluku Europske unije o preuzimanju misije koja se brine o provođenju policijskih poslova.

Vijeću sigurnosti se obratio i visoki međunarodni predstavnik za BiH, Wolfgang Petritsch, koji svoj mandat okončava u svibnju. Gospodin Petritsch je istaknuo da je jedan od presudnih faktora za budućnost Bosne i Hercegovine, potjera za osumnjičenim ratnim zločincima koji trenutno uživaju utočište unutar Republike Srpske:

"Sve dok ne vlasti ne ispune svoje obveze, neće dobiti punu podršku medjunarodne zajednice. Ja sam uvjeren da se ljudi neće moći okrenuti budućnosti sve dok Radovan Karadžić, Ratko Mladić i ostali optuženici ne završe u Den Hagu."

Visoki međunarodni predstavnik za BiH je naglasio da nacionalističke stranke u Bosni i Hercegovini gube snagu. Naveo je primjer HDZ-ovog odustajanja od pokušaja narušavanja ustavnog poretka BiH, te stavljanje Hercegovačke banke pod privremenu upravu čime je, kako je naveo – oduzet najveći dio sredstava za financiranje paralelnih institucija i izvanustavnih aktivnosti:”ovo je, paralelno s obustavom pomoći iz Zagreba, gdje reformističke snage imaju izuzetno pozitivnu ulogu, uvjerilo HDZ BiH da njegova avantura “samouprave” ne vodi nikamo”- izjavio je gospodin Petritsch pred članovima Vijeća sigurnosti.

Vijeće sigurnosti se, isto tako, složilo da se mora nastaviti s učinkovitim povratkom izbjeglica. Vijeće je, takodjer, službeno potvrdilo imenovanje Paddya Ashdowna, bivšeg čelnika britanske Liberalno-demokratske stranke, kao budućeg visokog međunarodnog predstavnika za BiH, koji će u svibnju na tom položaju naslijediti Wolfganga Petritscha. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Kofi Annan izrazio je zadovoljstvo spremnošću Europske unije da preuzme medjunarodnu misiju od svjetske organizacije.

Inače, u raspravi Vijeća sigurnosti o Bosni i Hercegovini sudjelovao je i hrvatski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Ivan Šimonović koji je istaknuo koliku Bosna i Hercegovina ima važnost za Hrvatsku:”Bosna i Hercegovina je ključna za Hrvatsku kao susjed, kao domovina bosanskih Hrvata te kao gospodarski partner i kao prijatelj”- rekao je veleposlanik Šimonović, koji je izrazio zadovoljstvo što će međunarodnu ulogu u BiH preuzeti Europska unija. Gospodin Šimonović je rekao da, s obzirom na administrativnu povezanost misije UN-a u BiH i vojnih promatrača na Prevlaci, Hrvatska vjeruje da mandat UNMOP-a treba okončati do 15.srpnja. (at)

XS
SM
MD
LG