Linkovi

Ashdown: Dragan Čović bi trebao podnijeti ostavku


Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown, koji se trenutno nalazi u Sjedinjenim Državama, ponovio je da međunarodna zajednica smatra da bi član Predsjedništva Dragan Čović trebao podnijeti ostavku. Gospodin je Ashdown to rekao u intervjuu bosanskoj redakciji Glasa Amerike.

Član bosansko-hercegovačkog Predsjedništva Dragan Čović izjavio je da ne može podnijeti ostavku koja je od njega zatražena, jer je mandat dobio od naroda – od glasača. Paddy Ashdown tu izjavu komentira na sljedeći način: "Razmislit ću o tome i svoju odluku s tim u vezi donijet ću kad se vratim, ali ovdje se radi o jednom temeljnom načelu – načelu koje u Bosni i Hercegovini primjenjujemo već tri, ili pet godina - a to je da kad netko tko obavlja javnu izvršnu funkciju bude optužen pred nekim sudom u Bosni i Hercegovini, onda ta osoba treba odstupiti s položaja, te se pred sudom braniti kao privatna osoba, kako se ne bi nanijela šteta instituciji vlasti. Bosna i Hercegovina ovisi mnogo više nego druge zemlje o podršci medjunarodne zajednice, a medjunarodna zajednica je već ranije jasno stavila do znanja da ako Dragan Čović ostane na funkciji i nakon optužbe, onda medjunarodna zajednica odbija da suradjuje s predsjednikom koji je pod optužbom.”

Paddy Ashdown je takodjer rekao da se ulažu napori kako bi se izgradilo i očuvalo povjerenje izmedju gradjana i državnih institucija. Nitko, dakle, Draganu Čoviću ne niječe pravo na pošteno sudjenje, niti mu negira pravo da bude smatran nevinim dok mu se i ako mu se krivica sudski ne dokaže – naglasio je visoki predstavnik medjunarodne zajednice i dodao: “Medjunarodna zajednica je jednodušna u stajalištu da se on treba braniti pred sudom kao privatna osoba i da ne dovodi u opasnost instituciju koju predstavlja. Šta to znači, u smislu konkretnih poteza, objavit ću kada se vratim u Bosnu i Hercegovinu, a ne odavde iz Washingtona i New Yorka” - rekao je na kraju visoki predstavnik Paddy Ashdown.

XS
SM
MD
LG