Linkovi

Bidenov govor iz Ovalnog ureda - kratak, ali pun sadržaja


Predsjednik Joe Biden govori američkoj javnosti iz Ovalnog ureda o ratu u Izraelu i u Ukrajini, najavljujući zahtjev Kongresu za milijarde dolara pomoći dvjema zemljama.
Predsjednik Joe Biden govori američkoj javnosti iz Ovalnog ureda o ratu u Izraelu i u Ukrajini, najavljujući zahtjev Kongresu za milijarde dolara pomoći dvjema zemljama.

Kongresu će biti upućen zahtjev za odobrenje paketa pomoći: 60 milijardi dolara za Ukrajinu i 14 milijardi za Izrael.

Predsjednički govori iz Ovalnog ureda su običavali biti češći, ali, već godinama, televizijske mreže su manje sklone dati predsjednicima najbolje večernje vrijeme i tako je ovo bio tek drugi takav govor Joe Bidena za njegovog predsjedničkog mandata.

Govor nije bio dug, samo 15 minuta, ali je bio značajan po tome što je iskoristio tako upečatljivo okruženje da Amerikancima objasni zašto su Ukrajina i sada Izrael bitni za njih.

U godinu i pol dana rata u Ukrajini, Bidenovi govori o Ukrajini su uglavnom održani dok je bio u inozemstvu. Kod kuće, on javnosti ponajviše govori o ekonomiji i drugim pitanjima za koje vjeruje da su u centru pažnje Amerikanaca za njhov dnevni život. I njegovi kritičari i pristalice su ga već dugo pozivali da objasni Amerikancima zašto je ostatak svijeta važan za njih i ovim govorom on je pokušao upravo to.

"Historija nas uči da kad teroristi ne plate cijenu za svoj teror, kada diktatori ne plate cijenu za svoju agresiju, oni izazovu još više kaosa i smrti i uništenja", rekao je predsjednik Biden i dodao da će agresori širom svijeta biti obodreni - a posebice Iran na Srednjem Istoku - ako Rusija prevlada u Ukrajini.

Predsjednik je najavio da će od Kongresa zatražiti da odobri 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu i 14 milijardi za Izrael. Potonjem će to, rekao je, "izoštriti vojnu oštricu," te uključiti zamjenske elemente za izraelski protu-raketni obrambeni sistem Željezna Kupola.

Obrativši posebnu pažnju na one koji tvrde da pomoć Ukrajini "otkida sredstva od američkih prioriteta kod kuće", Biden je istaknuo da se sva američka vojna oprema proizvodi u Sjedinjenim Državama i da sve sva pomoć koristi u toj proizvodnji.

Govoreći o svom posjetu Izraelu prethodnog dana, predsjednik je evocirao svoje susrete sa Izraelcima koji su pretrpjeli i preživjeli Hamasove napade.

On je također rekao da mu je humanitarna pomoć Gazi apsolutni prioritet, te da je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua upozorio protiv pretjerane reakcije koja bi koštala života nevine stanovnike Gaze.

Ponovio je ono što je rekao i u Tel Avivu, upozorenje Izraelu da ne reagira u gnjevu kao što su to učinile Sjedinjene Države nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. Dugi ratovi u Afganistanu i u Iraku uzeli su velik danak u životima Amerikanaca i u dolarima, a nisu ostvarili mnoge od svojih ambicioznih ciljeva.

Predsjednik Biden je govorio i o gnjevu i podjelama koje su posljednjih dana uspalile američke zajednice, te osudio i antisemitizam i islamofobiju. "Mi odbacujemo sve oblike mržnje" protiv Muslimana, protiv Jevreja, protiv bilo koga, rekao je navevši 6-godišnjeg dječaka Wadeu Al-Fayoumea, Amerikanca palestinskog porijekla, ubijenog prije nekoliko dana, kao primjer anti-muslimanskih i anti-palestinskih predrasuda koje treba osuditi i koje se ne može tolerirati.

XS
SM
MD
LG