Linkovi

Muslimanske i jevrejske zajednice u Americi na oprezu od početka rata između Izraela i Hamasa


Amerika: Muslimani i jevreji na oprezu nakon rata Izrael-Hamas
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Muslimanske i jevrejske zajednice u SAD-u su na oprezu, bojeći se porasta uznemiravanja i neprijateljstava vezanih za rat Izrael-Hamas.

Jedna od najnovijih žrtava navodnog zločina iz mržnje bio je šestogodišnji muslimanski dječak koji je izboden na smrt u Illinoisu 14. oktobra.

Predsjednik Joe Biden najoštrije je osudio ubistvo djeteta i naložio svojoj vladi da da prioritet prevenciji i ometanju bilo kakvih prijetnji koje se pojavljuju.

Fadwa Hassan rođena je u SAD-u i ima rodbinu na Zapadnoj obali. Ona ne brine samo za njih, već i za tenzije kod kuće.

„Svaka žena koja nosi hidžab, pa čak i kada dođe u našu ustanovu da se moli, sada moramo da brinemo. Uvek smo morali da brinemo o nasilju”, kaže Fadwa.

Linda Shapiro kaže da strah i uznemirenost rastu među članovima njene jevrejske zajednice, te da je njena sinagoga u Sjevernoj Virginiji pooštrila mjere sigurnosti.

„Ne bi trebalo da se upuštamo u okrivljavanje ili govor mržnje. Moramo stalno podsjećati sebe i sve ostale da je sve ovo na Hamasu”, kaže Linda.

Najnovija statistika FBI-a pokazuje da zločini iz mržnje protiv Jevreja u SAD-u su porasli posljednjih godina, povećavši se za 36 posto samo prošle godine. Antimuslimanski incidenti su uglavnom na istom nivou, manje od 200 godišnje.

Ali analitičari upozoravaju da brojke obično rastu kada izbiju strani sukobi.

„Jedna od stvari koje znamo iz prošlih događaja je da kada imamo američke žrtve vezane za neku vrstu stranog sukoba ili ako imamo sukob između Izraelaca i Palestinaca, i zločini iz mržnje protiv muslimana značajno rastu i zločini iz mržnje protiv Jevreja značajno rastu”, kriminolog Brian Lewin.

Vijeće za američko-islamske odnose, ili CAIR, navodi za Glas Amerike kako je od početka rata bilo preplavljeno zabrinutošću pojedinaca koji su bili na meti.

Ali osim osude nasilja, zainteresovane strane trebale bi da se pozabave osnovnim uzrocima bliskoistočnog sukoba, rekao je Corey Saylor, direktor istraživanja i zagovaranja CAIR-a.

„Decenijama smo pričali o dijalogu, promicanju ideje da će nas pregovori dovesti do mirnog rješenja”, kaže Saylor.

U međuvremenu, Antidifamacijska liga, jevrejska organizacija protiv mržnje sa sjedištem u SAD-u, ističe da uznemiravanje nije opravdano.

„Ovi sukobi koji se dešavaju u inostranstvu ponekad su veoma sirovi i emotivni za ovdašnje zajednice. Moramo shvatiti da djelovanje vlade, rat koji se dešava u inostranstvu ne treba odnositi na cijelu vjersku ili cijelu etničku zajednicu”, kaže Rachel Sass iz Antidifamacijske lige.

Kada se dogode zločini iz mržnje ili nasilni incidenti, vlasti ohrabruju žrtve da ih odmah prijave svojim lokalnim policijskim stanicama ili nevladinim organizacijama.

XS
SM
MD
LG