Linkovi

Američki veto na rezoluciju UN-a kojom se osuđuje svako nasilje nad civilima u ratu Izraela i Hamasa


Američka ambasadorica u UN-u Linda Thomas-Greenfield
Američka ambasadorica u UN-u Linda Thomas-Greenfield

SAD su u srijedu stavile veto na rezoluciju UN-a kojom se osuđuje svako nasilje nad civilima u ratu između Izraela i Hamasa i poziva na humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, uz obrazloženje da je prerano za izradu odgovarajućeg odgovora Vijeća sigurnosti na krizu.

Američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield rekla je da Vijeće treba dozvoliti da se trenutni diplomatski napori, uključujući predsjednika Joea Bidena, razviju i da prvo sazna više činjenica na terenu. Ona je također kritizirala tu mjeru zato što se nije istaklo pravo Izraela na samoodbranu.

Rezolucija koju je predložio Brazil imala je široku podršku i osudila bi svako nasilje nad civilima, uključujući „gnusne terorističke napade Hamasa” na Izrael. Glasanje u 15-članom Vijeću sigurnosti bilo je 12 glasova za, a SAD protiv, dok su Rusija i Britanija bile suzdržane.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG